Za Putina stiglo više od milion pitanja

Agencije
Za Putina stiglo više od milion pitanja

Ruski predsjednik Vladimir Putin sutra će u redovnoj godišnjoj emisiji "Direktna linija" odgovarati na pitanja građana, kojih je stiglo više od milion.

Ove godine među najvažnijim pitanjima su rast cijena komunalija, što je stalna boljka Rusa, i stanje ruskih puteva, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je naveo da je stigla prava lavina fotografija koje prikazuju ruinirane puteve pune rupa.

Druge stvari koje zabrinjavaju Ruse uključuju rast cijena i neisplaćivanje plata, rekao je portparol novinarima.

"Direktna linija" s predsjednikom organizuje se 14. godinu i pruža mogućnost šefu države da proceni raspoloženje građana, sasluša njihove primjedbe i objasni svoju politiku, domaću i međunarodnu. Očekuje se da će ove godine više nego ranijih predsjednik posvetiti dosta vremena svjetskoj politici, rekao je Dmitrij Trenin, direktor moskovskog Karnegi centra. "Rusija je u ratu na Bliskom istoku već neko vrijeme. Do sada je bila uspješna, ali ljudi su zabrinuti, oni takođe brinu o tome šta će se desiti dalje u Ukrajini", rekao je Trenin.

Trenin je rekao da će poruka biti jasna, "Ovo je težak svijet, komplikovana je situacija, Zapad je protiv nas, cena nafte je pala na najniži nivo za 12 godina, prema tome teško je, ali treba da se okupimo oko Kremlja".

Emisija u kojoj Rusi pozivaju predsjednika takođe daje građanima šansu da se osjećaju da su saslušane njihove brige i zasniva se na tradiciji koja potiče iz carske Rusije kada bi seljaci direktno tražili od cara da riješi njihove probleme.

Ruski predsjednik nazvao je ovaj događaj jednom od društvenih anketa u zemlji koja najviše otkriva.

"Da ne bi bio iznenađen, Putin posmatra raspoloženje naroda vrlo pažljivo i ovakve konferencije za štampu su vrlo važne za to, tako da dobije informacije iz prve ruke o ljudima u zemlji", rekao je Trenin za AP.

Nedjelju dana prije emisije Rusi mogu da podnesu pitanja preko onlajn portala ili preko društvenih mreža. Na sam dan emisije građani mogu da pozovu Putina telefonom, a predsjednik takođe prima pitanja od Rusa preko video-linkova postavljenih na odabranim mjestima širom zemlje. Program, koji je vrlo detaljno isplaniran, često traje satima.

Prema anketi nezavisnog Centra Levada, gotovo polovina Rusa bi pitala Putina nešto o svakodnevnim ekonomskim temama, kao što su visina prihoda i povećanje cijena.

Samo 12 odsto Rusa je reklo da će pitati predsjednika o korupciji, pokazuje anketa. Kako navodi AP, ta anketa, sprovedena od 25. do 28. marta među 1.600 ispitanika, odražava ekonomske izazove s kojima se Rusija suočavala posljednjih nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana