Vučić: Pred Srbijom su teški dani

Tanjug
 Vučić: Pred Srbijom su teški dani
Vučić: Pred Srbijom su teški dani

Brisel - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, poslije dijaloga sa Prištinom, da će se dijalog nastaviti kad Priština povuče svoje protvpravne odluke, te da su pred Srbijom teški dani.

“Ovde se niko od nas neće pojaviti dok oni ne povuku protivpravne odluke”, rekao je Vučić za RTS.

On je rekao da će odluka Prištine o dodatnom porezu od 10 odsto na robu iz Srbije ostati na snazi, da se u Evropi nisu mnogo zbog toga uzbudili, a takođe je upozorio da Evropljani namjeravaju da izbace Srbiju energetske mreže za sjever Kosova.

“Građanima Srbije želim da kažem da su teški dani u političkom smislu pred našom zemljom. Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno CEFTA sporazumu povećali porez za robu iz Srbije. Niko se nije iz Evrope naročito uzbudio, osim saopštenja Mogerini”, rekao je on.

Upozorio je i na namjeru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema sjeveru, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO.

“Ono što se sutra dešava je treća stvar - Evropljani pokušavaju da nas izbace iz energetske mreže za sever Kosova, protivpravno. U nacrtu, predlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se forimara ZSO a ona dve mešovite kompanije na severu koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

Žele da nas izbace, protivpravno, ne uvažavajući naše argumente, upozorava Vučić i dodaje da će ta odluka biti u ponedjeljak.

Kako je rekao, protiv nas su se izjasnili Njemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksmeburg, Hrvatska, Holandija ...

Za nas su Španija, Slovačka, BiH.

“Borimo se koliko možemo, ali šanse su male”, rekao je on.

Tači: Teško je suočiti se sa Srbijom

 Predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je večeras u Briselu da je “suočavanje sa Srbijom teško.

“Interes obje zemlje je postizanje mirnog rješenja koje otvara prostor za evropsku perspektivu. Ostaje da se vidi u budućnosti kako će se stvari kretati, ali teško je sporazumjeti se sa Srbijom. Razgovor je bio žestok i arogantan sa strane Srbije, dok je naš bio balansiran i fer”, rekao je Tači poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom komesarkom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini.

Kako je rekao, potrebno je otvoriti put za postizanje sporazuma Beograda i Prištine koji bi završio “međusobnim prioznavanjem i članstvom Kosova u UN”, prenose prištinski list Zeri.

On je, međutim, dodao da je optimista da će u skorijoj budućnosti sporazum biti postignut.

Prema njegovim riječima, dijalog i sporazum su jedina alternativa, i da će na kraju sporazum ipak biti postignut.

“Dijalog i pregovori ne idu ni sa ultimatumom niti sa agresivnim tonovima”, rekao je Tači.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana