Vučić: Razgovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja

Tanjug
Vučić: Razgovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja

ISTANBUL - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je dogovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja, i da je suština u ljekovitomm dijalogu sa Sarajevom, kao i da se sa Hrvatskom treba razvijati racionalni odnosi zasnovani na zajedničkim interesima.

Na pitanje na koju kartu igra Bakir Izetbegović i šta znače njegove najnovije izjave da Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić ne treba da šalju vakcine ili žito u BiH, niti da govore lijepe riječi, već da očekuje da prestane sa progonom branioca, Vučić je za tv Pink iz Istanbula rekao da bi Izetbegović da je imalo fer rekao da su vakcine poslate jer su potrebne ljudima, a da za žito važi komercijalni odnos, ali od toga žive i djeca i stari.

Vučić je ocijenio da Izetbegović nije u pravu, i da je i o odnosima povodom ratnih zločina i o hapšenjima govorio zbog političkih poena.

On je apelovao na naše pravosudne organe da stupe u kontakt sa bosanskohercegovačkim i da ovo ne radimo jedni drugima, već da vidimo koje slučajeve možemo da preuzmemo.

Vucić je ocijenio i da su pusti snovi i da nikada ne reaguje kada se pominje specijalni status Sandžaka i upitao da li su sigurni da to žele.

Smatra da su Bošnjaci u Sandžaku, kojih je u većini u tri opštine, danas zadovoljniji odnosom države prema njima.

Ukazuje i da Srbija ne želi da mjenja granice, ali hoće da sarađuje i sa Sarajevom i sa Republikom Srpskom kao dijelom BiH.

"Želimo dobre i prijateljske odnose da Bošnjacima ali ne zamerajte što volim RS, kao i što mi ne zameramo što volite Tutin, Pazar.... Ja hoću autoput do Sarajeva da bi Bošnjaci stigli i do Beograda i do Sarajeva, da budu jednako blizu.To je politika budućnosti", poručio je Vučić.

Oni koji žive u Srbiji poštovaće Srbiju, a neka vole Sarajevo kao i u Banjaluci Beograd.

Napominje i da imamo teško naslijeđe u istoriji sa Sarajevom, ali je suština u dijalogu.

"Moramo razumeti bol bošnjaka, ali oni Srba, i prethodnih i poslednjih ratova, da se bolje razumemo", istakao je.

Takođe, sa Hrvatskom moramo imati bolje odonose u budućnosti, ne zasnovane na ljubavio, već racionalne i zasnovane na zajednickim interesima.

Kaže i da se zaboravlja saradnja sa Sjevernom Makedonijom i drugim zemljama u širem regionu, navodeći koliko raste trgovinska razmjena sa Mađarskom, Bugarskom, Turskom...

Kada nemate rezultate morate da napadate druge

Vučić je istakao danas da je Srbija na dobrom putu, napreduje, dobro radi i ima rezultate i ne mora da se osvrće na bilo koga drugog, a oni koji nemaju rezultate napadaju druge.

Vučić je, upitan za brojne napade iz regiona, posle posjete njemačke kancelarke Angele Merkel, naglasio da je zadovoljan tom posjetom.

„Poseta Merkelove je važna za nas. Nemačka je najveća evropska sila, naš je najveći spoljnotrgovinski partner, najveći investitor, jedna od najmoćnijih zemalja u svetu, a kancelarka najmoćnija političarka na međunarodnoj sceni, čiji se ocene i stavovi čitaju"; kazao je on.

Vučić je u razgovoru za Pink izrazio zahvalnost Merkelovoj na svemu što je činila i podršci Zapadnom Balkanu i Srbiji.

„To je u spoljnopolitičkom smislu neka od najvažnijih stvari u karijeri kada imate dobar odnos od početka do kraja mandata sa takvom liderkom. Naravno da uvek ima i po malo zavisti, po malo potrebe da se Srbija ocrni", dodao je on.

Vučić je kazao da je suština da je Srbija na dobrom putu, napreduje, dobro radi i ima rezultate, ne mora da se osvrće na bilo koga drugog.

„Ne moram da pozivam nekog i da onda jedina tema budu Zoran Milanović, Bakir Izetbegović, Milo Đukanović. Kada nemate svojih rezultata morate da napadate. Tu ulogu bih prepustio njima. Mi ćemo se truditi da razvijamo svoju zemlju i da imamo dobre odnose sa svima", poručio je on.

Samo je srpska zastava zabranjena...

Predsednik Srbije je primetio večeras da je poruka zajedničke pres konferencije predsjednika Crne Gore i Hrvatske, da mrze Vučića, a da Srbija koliko god da je mala - nikada nije mala koliko bi oni voljeli. 
Komentarišući izjavu Zorana Milanovića o "mlataranju" zastavama, Vučić je rekao da kada se ode u Bronks, u Njujorku, ima zastava od kubanskih, kolumbijskih, venecuelanskih, svako iz svoje zemlje.

"Zaključili smo da je samo srpska zastava zločin i zabranjena", rekao je Vučić za TV Pink.

Na konstataciju da mu zamjeraju što je Srbe u Hrvatskoj pozvao da istaknu srpsku zastavu, Vučić je uzvratio pitanjem:

"Gde ste to čuli? Baš ništa nisam izjavio tim povodom".

Pojasnio je da je neko iz stranke koju vodi okačio na njegov "tik -tok" spot povodom 15. Septembra, u kojem govori Petar Božović.

"Oni su njegove reči, stavili meni u usta. To je tehnički detalj, ali važan. Ne isključujem mogućnost, da bih to učinio, i ne vidim da je to greh, ali nisam. Svi su slagali, i domaći i mediji u regionu", rekao je Vučić.

Kako kaže, zato što je potreban bilo kakav povod da napade na Srbiju.

Podsjeća da je u Crnoj Gori vođena kampanja protiv Srbije i njega, a onda je krenula i opsežna kampanja iz Hrvatske.

"Odjednom sam ja kriv, a ne znam za šta sam kriv. To je bila fantastična konferencija za novinare - mrzimo Vučića, on je kreten, ludak, a Srbija, kolko god da je mala, nikada nije mala koliko bismo voleli", rekao je Vučić.

On je dodao da nijednu ružnu reč neće reći na njihov račun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana