Vlada Velike Britanije nije pripremljena za ekstremne vremenske prilike

Tanjug
Foto: Gardijan

LONDON - Britanska vlada nije dovoljno pripremljena za ekstremne vremenske prilike koje bi mogle da izazovu značajne poremećaje, ocijenila je Nacionalna kancelarija za reviziju (NAO) u danas objavljenom izvještaju u kome se nalaze rezultati procjene koliko je Velika Britanija pripremljena za četiri vrste ekstremnih vremenskih uslova, suše, poplava, oluje i visokih temperatura.

Kako se navodi, iako je britanska vlada radila na jačanju i pronalaženju adekvatnog odgovora na klimatske promjene, kao i na ublažavanju rizika, trebalo je da učini više i ranije kako bi se pripremila i prilagodila za ekstremne vremenske uslove.    

"Sadašnji izazov za vladu je kako da stavi dovoljan naglasak na prevenciju i pripravnost, ali i donošenje informisanih odluka o određivanju prioriteta kako bi se obezbedila efikasna i efektivna ulaganja na duge staze", navodi se u izvještaju Nacionalne kancelarije za reviziju, prenosi Rojters.      

Dodaje se da bi vladina odeljenja trebalo ubrzano da rade do 2025. godine rade na koordinisanom, prioritetnom pristupu ulaganjima u klimu i njenom prilagođavanju, i potom, implementirajući ga do 2028. godine, što je pre njenog sadašnjeg cilja koji bi trebalo da bude sproveden do 2030. godine.

Zbog odsustva efikasne strategije i ciljeva britanskoj vladi je teško da donosi odluke o investicijama, ocjenjuje NAO.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana