Virus “Marburg” odnio pet života

Srna
Foto: Ilustracija

DODOMA- Pet osoba zaraženih virusom "marburg" preminulo je u sjeverozapadnom tanzanijskom regionu Kagera, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, prenosi Bi-Bi-Si.

Visoka temperatura je čest simptom ovog smrtonosnog virusa sličnog eboli, često praćen krvarenjem i otkazivanjem organa.

Ministar zdravlja Tanzanije Umi Mvalimu rekla je da je bolest donekle savladana i da je uvjerena da se neće dalje širiti.

"Tri osobe se liječe u bolnici, a vlasti traže 161 kontakt", dodala je ona.

Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila je strategiju Tanzanije za kontrolu širenja ove bolesti.

Regionalni direktor SZO za Afriku, Matšidiso Moeti, rekao je da su napori tanzanijskih zdravstvenih vlasti da utvrde uzrok bolesti jasan pokazatelj odlučnosti da se efikasno odgovori na epidemiju.

Virus "marburg" je rođak jednako smrtonosnog virusa ebole, što je dio porodice filovirusa i ubija u prosjeku polovinu zaraženih, navodi SZO.

To je teška, često fatalna bolest sa simptomima uključujući glavobolju, groznicu, bolove u mišićima, povraćanje krvi i krvarenje.

SZO je saopštila da nisu odobrene vakcine ili antivirusni tretmani za liječenje ove bolesti, ali dodaje da je rehidracija oralnim ili intravenskim tečnostima poboljšala procenat preživljavanja.

Virus je prvi put identifikovan 1967. godine, nakon što je u Njemačkoj i Srbiji istovremeno zaražena i umrla 31 osoba.

Od tada su slučajevi infekcije registrovani u Gvineji, Ugandi, Angoli, Demokratskoj Republici Kongo, Keniji i Južnoafričkoj Republici.

Ekvatorijalna Gvineja je prijavila svoju prvu epidemiju prošlog mjeseca. Prema podacima SZO i lokalnih vlasti, najmanje devet osoba je umrlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana