Venecuela u mraku, uzrok sabotaža

Glas Srpske
Venecuela u mraku, uzrok sabotaža

Karakas - Veći dio Venecuele je u mraku, jer se u 22 od 23 savezne države, uključujući i prestonicu Karakas, dogodio prekid u snabdevanju električnom energijom.

Ovo se smatra najtežim kolapsom u snabdijevanju strujom u zemlji. Vlasti navode da je uzrok “sabotaža” na najvećoj hidrocentrali u zemlji.

Prekid u snabdijevanju električnom energijom pogodio je gotovo cijelu zemlju, navodi se u izvještajima iz te latinoameričke države.

Struja je nestala i u Karakasu, koji je do sada bio pošteđen najgoreg do sada kolapsa elektromreže. Kolaps je počeo sinoć i još traje, više od 14 sati.

Predsjednik Nikolas Maduro naložio je zatvaranje škola i svih vladinih institucija, a preduzećima je poručio da zatvore vrata da bi olakšali rad ekipama koje pokušavaju da riješe havariju elektromreže.

Vlada je optužila opoziciju za sabotažu koja se dešava u vrijeme porasta tenzija i napora da, uz podršku SAD i nekih zemalja Latinske Amerike, uklone predsjednika Madura s vlasti, dodaje britanski BBC.

Hiljade putnika preplavile su ulice, jer metro ne radi, dok je mnoštvo automobila zakrčilo kolovoze, zbog konfuzije koju prave isključeni semafori, tako da su mnogi morali pješke do kuće.

Venecuela umnogome zavisi od mreže hidroelektrana za snabdijevanje zemlje električnom energijom, umjesto od svojih rezervi nafte.

Međutim, višedecenijsko nedovoljno ulaganje u “nagrizene” glavne brane dovelo je do sporadičnih nestašica struje, koje su u Venecueli uobičajene, navodi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana