SAD ne ohrabruju Ukrajinu da napada izvan svojih granica

GS/Agencije
Foto: Pres služba Ministarstva odbrane RF

MOSKVA, KIJEV – U ukrajinskom granatiranju Donjecke Narodne Republike (DNR) poginula su četiri civila, a ranjeno je petoro ljudi, saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja o ukrajinskim ratnim zločinima.

Ukrajinska nacionalna kompanija Ukrenergo saopštila je da su „nakon jučerašnjeg masovnog napada ruskih snaga na infrastrukturne objekte u Ukrajini, u cijeloj zemlji na snazi su vanredna isključenja električne energije“.

Prajs: Ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada izvan svojih granica

SAD ne omogućavaju Ukrajini niti je ohrabruju da vrši napade izvan svojih granica, saopšteno je večeras iz Stejt departmenta.
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je novinarima da ne omogućavaju Ukrajini da napada izvan svojih granica niti je ohrabruju da to radi.

On je dodao da Amerika isporučuje Ukrajini ono što joj je potrebno za upotrebu na svojoj suverenoj teritoriji da bi se odbranila.

Ukrajina je prethodno uspjela da se probije stotinama kilometara u dubinu ruskog vazdušnog prostora i napadne ruske vazduhoplovne baze.

Kijev nije direktno preuzeo odgovornost za napade, ali se pozitivno izjasnio o tim akcijama.

Prajs je dodao da nema potvrde da je Ukrajina izvršila ove napade.

Ukrajinske vlasti zatražile obustavljanje hiruških intervencija koje nisu hitne

Ukrajinske vlasti zatražile su od regionalnih zvaničnika da razmotre obustavljanje hiruških intervencija koje nisu hitne i to do stabilizacije energetske situacije, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo zdravstva.

U osam talasa ruskih vazdušnih udara izvedenih tokom posljednjih nedjelja na kritična infrastrukturna postrojenja, ozbiljno je oštećena ukrajinska elektro-mreža što je dovelo do prekida isporuka električne energije širom zemlje, prenosi Rojters.

U saopštenju ministarstva se navodi da su bolnice nastavile da pružaju hitnu medicinsku pomoć, ali se ukazuje da bi planirane operacije koje nisu urgentne trebalo privremeno odložiti kako bi se smanjilo opterećenje koje trpi zdravstveni sistem usred mogućih novih nestanaka struje.

"Odloženi hiruški zahvati će biti izvedeni kada se stabilizuje snabdijevanje električnom energijom", navodi se u saopštenju.   

Konašenkov: Potisnute ukrajinske snage iz dijela Donjecka

Ruski vazdušni udari i artiljerijska paljba potisnuli su ukrajinske snage u južnom području Donjecka, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

''Uspjeli smo da spriječimo Ukrajinu da ponovo zauzme položaje u pravcu južnog Donjecka, odnosno u teritorijama naselja Vladimirovka u Donjeckoj Narodnoj Republici i Novodarovka u Zaporoškoj oblasti“, rekao je Konašenkov.

On je naveo da je tokom borbi poginulo ili ranjeno preko 30 ukrajinskih vojnika, a da su dva borbena vozila i tri automobila uništena.



Moskva: Visokoprecizan napad na ukrajinsku vojnu komandu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage u ponedjeljak izvele masovan, visokoprecizan napad na ukrajinski sistem vojne komande u ponedeljak, objavila je agencija RIA Novosti, prenosi Rojters.

Kijev je u ponedjeljak saopštio da su najmanje četiri osobe poginule u ruskim raketnim napadima, ali da je većinu od oko 70 projektila oborila ukrajinska vojska.



Šojgu: Ukrajinska vojska u novembru izgubila preko 8.000 vojnika


Ukrajinske snage su u novembru izgubile 8.300 vojnika, pet aviona, 10 helikoptera, 149 tenkova, više od 300 oklopnih transportera, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Ruska vojska je u posljednjem periodu oslobodila Majorsk, Pavlovku, Opitno, Andrejevku, Belegorovku Južnu i Kurdjumovku u Donbasu, naveo je ruski ministar.

„Na lugansko-donjeckom i južnodonjeckom delu fronta naneti su veliki gubici protivniku i u ljudstvu i u vojnoj tehnici“, dodao je on.



Ukrajinske ambasade dobile još krvavih paketa

Ambasade Ukrajine u Rumuniji i Danskoj dobile su "krvave pakete", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Naime, prošle nedjelje, ukrajinska diplomatska predstavništva u nekoliko evropskih država dobile su pakete sa životinjskim očima.

Još niko nije preuzeo odgovornost za slanje paketa.


Zelenski obišao vojnike u Donbasu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obišao je vojnike koji se bore u Donbasu. Danas Ukrajina obeležava Dan oružanih snaga.

"Hvala vam na otporu koji pružate i snazi. Vi ste branioci naše nezavisnosti", napisao je na Telegramu uz snimak susreta sa vojnicima.

Objavio je još jedan snimak na kojem se navodno obraća iz Slavjanska, u blizini Bahmuta.


SFB Rusije traže od suda da naloži hapšenje u odsustvu za Vereščuk

Istražitelji Federalne službe bezbjednosti Rusije zatražili su od moskovskog suda da naloži hapšenje u odsustvu ministarke za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Irine Vereščuk i prvog zamjenika ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emine Džaparove, objavio je danas TASS.

Pres služba suda saopštila je ruskoj agenciji da su te dvije ukrajinske političarke optužene za kršenje teritorijalnog integriteta Ruske Federacije i da su stavljene na međunarodnu potjernicu.

Vojska Bjelorusije pokrenula vježbe borbene gotovosti

Oružane snage Bjelorusije pokrenule su vježbe borbene gotovosti svih kategorija pripadnika vojske, u skladu sa planom obuke, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Bjelorusije.

-Vojska je počela planiranu obuku borbene gotovosti. Mjere koje su u toku su u skladu sa predviđenim planom obuke i sticanja vještina novih reguta - navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi TASS.

Kako se navodi, primarni ciljevi vježbi su unapređenje operabilnosti vojnih komandnih centara, unapređenje praktičnih vještina komandanata kao i obuka kadrova za djelovanje u različitim okruženjima.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je ranije više puta ponovio da Bjelorusija nema potrebe za mobilizacijom. Ministarstvo odbrane Bjelorusije saopštilo je početkom oktobra da bi u slučaju potrebe moglo da mobiliše 500.000 obučenog osoblja.

Ušakov: Makron samo priča o dijalogu sa Putinom, bez konkretnih koraka

Francuski predsjednik Emanuel Makron mnogo priča o planovima da razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, ali još ne preduzima realne korake, izjavio je danas pomocćnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov.

-On (Makron) mnogo govori o tome da želi da održi kontakte, dijalog sa Putinom, ali još nije preduzeo realne korake u tom kontekstu - rekao je Ušakov, prenosi list Izvestija.

Makron je juče izjavio da održava kontakte sa Putinom i da vjeruje da su pregovori jedini način da se okonča sukob Rusije i Ukrajine.

Kanada šalje 15 miliona dolara pomoći Ukrajini za deminiranje

Ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli, saopštila je da će ta zemlja donirati Ukrajini 15 miliona kanadskih dolara za nabavku zaštitne opreme, potrebne za uklanjanje eksplozivnih naprave sa miniranih područja.

Donacija će pomoći u otkrivanju i čišcćenju nagaznih mina, neeksplodiranih granata i drugih eksplozivnih naprava, prenosi Rojters. Kanada će obezbediti novčana sredstva za kupovinu zaštitnih deminerskih odijela, naprednih sistema za deminiranje na daljinu i sistema za čišcćenje velikih područja.

-Ukrajinske vlasti sada procjenjuju da su nagazne mine pronađene na oko 30 odsto teritorije zemlje - rekla je Džoli u jučerašnjem govoru na Univerzitetu Karleton u Otavi.

U avgustu je američki Stejt department odobrio pomoć Ukrajini u vrijednosti od 89 miliona dolara za obuku i opremanje 100 timova za deminiranje.

 Kudricki: Rusi namjerno izabrali zahlađenje za novi napad

-Ruske snage namjerno su izabrale trenutak zahlađenja za jučerašnji masovni napad na ukrajinski energetski sektore - izjavio je danas Volodimir Kudricki, direktor ukrajinske nacionalne kompanije Ukrenergo.

Naveo je da je planirano da posljedice jučerašnjeg masovnog raketnog napada ruskih snaga budu otklonjene za dan - dva, prenosi Ukrinform.

-Rusi su željeli da isključe naš elektroenergetski sistem upravo u vrijeme zahlađenja kako bi nanijeli najveću patnju Ukrajincima. Ne sumnjam da su ruski energetski inženjeri davali savjet vojsci - rekao je Kudricki.

Prema njegovim riječima, potrebno je dan ili dva da se uspostavi normalna proizvodnja u sistemu i izrazio očekivanje da će se nakon toga situacija stabilizovati.

 U cijeloj Ukrajini vanredna isključenja struje

Nakon jučerašnjeg masovnog napada ruskih snaga na infrastrukturne objekte u Ukrajini, u cijeloj zemlji na snazi su vanredna isključenja električne energije, saopštila je ukrajinska nacionalna kompanija Ukrenergo.

Navedeno je da zbog posljedica napada pojedine elektrane izvjesno vrijeme neće moći da rade punim kapacitetom i da će to, uz niske temperature narednih dana, dovesti do povecćanja deficita električne energije u sistemu, prenosi Ukrinform.

Nadležne službe rade na ponovnom uspostavljanju snabdijevanja, a strujom će, prije svega, biti snabdijeveni bolnice, vodovod i toplane.

Staruh: Raketirano predgrađe Zaporožja,oštećeni objekti vitalne infrastrukture

- Ruske snage izvele su noćas raketni napad na predgrađe Zaporožja - saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Staruh. Naveo je da su oštećeni stambeni i objekti vitalne infrastrukture, prenosi Ukrinform.

Povrijeđenih u napadu nije bilo.

Mencer: Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike

Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike, jer smatra da će to samo eskalirati sukob u susjednoj zemlji, izjavio je državni sekretar u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova Tamaš Mencer.

-Neke zemlje u Evropi obučavaju ukrajinske vojnike, ali mi nećemo u tome učestvovati. Mi želimo da krenemo putem mira, a ne rata - napisao je Mencer sinoć na svom profilu na „Fejsbuku“, prenio je TASS.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je prošle nedjelje da je od početka novembra više od hiljadu ukrajinskih vojnika prošlo obuku u okviru Misije vojne pomoći EU. Misija predviđa obuku 15.000 ukrajinskih vojnika tokom dvije godine, i to na teritoriji Poljske, Njemačke i drugih zemalja, navodi TASS. Mađarska je ranije odbila da isporuči vojnu opremu i oružje ukrajinskoj vojsci, kao i da obezbijedi njihov tranzit preko svoje teritorije.

DNR: Ukrajinske granate usmrtile četiri civila, petoro ranjenih

U ponedjeljak su u ukrajinskom granatiranju Donjecke Narodne Republike (DNR) poginula četiri civila, a ranjeno je petoro ljudi, saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja o ukrajinskim ratnim zločinima.

-5. decembra do 22.30 sata po moskovskom vremenu, četiri civila su poginula, a petoro ih je ranjeno, uključujucći tinejdžera rođenog 2005. godine - navodi se u saopštenju Zajedničkog centra objavljenom na Telegram kanalu, prenio je TASS.

Na meti ukrajinskih raketnih napada iz višecjevnih sistema Grad našli su se Donjeck i okruzi Vorošilovski, Kijevski i Kujbiševski.

Istovremeno, 28 civila je ranjeno u gradu Alčevsku u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), koji su ukrajinske snage zasule paljbom iz višecjevnih raketnih bacača HIMARS, saopštio je sinoć gradonačelnik Alčevska Albert Apšev.

-Ukrajinski nacionalisti su nehumano granatirali civile i objekte civilne infrastrukture. Kao rezultat granatiranja, ranjeno je 28 ljudi - napisao je Apšev na Telegram kanalu gradske uprave Alčevska.

Ranije juče, portparol lokalnih agencija za sprovođenje zakona rekao je izvještaču TASS da je u ukrajinskom udaru na Alčevsk poginulo deset ljudi, uključujući izbjeglice koje žive u gradskim hostelima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana