Vang: SAD nemaju nadležnost da kritikuju posjetu Si Đinpinga Rusiji

Tanjug
Vang: SAD nemaju nadležnost da kritikuju posjetu Si Đinpinga Rusiji

PEKING - Američki državni sekretar Antoni Blinken nije kompetentan da kritikuje kineskog predsjednika Si Đinpinga zbog njegove posjete Rusiji, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, prenosi TASS.

Zamoljen da prokometariše izjavu Blinkena da je Kina pružila „diplomatsko pokriće" Rusiji, Vang je rekao da Kina nije izazvala ukrajinsku krizu i da nije strana u sukobu.

„Nikada nismo isporučivali oružje nijednoj strani u sukobu. SAD nemaju nadležnost da kritikuju Kinu, a još manje da na nju prebacuju odgovornost za situaciju u Ukrajini", rekao je Vang.

Kineski diplomata je podsjetio da se Peking protivio bilo kakvim akcijama koje bi mogle da dovedu do eskalacije ukrajinskog sukoba i naglasio da su SAD nastavile da snabdevaju Kijev oružjem.

„Sjedinjene države treba objektivno da sagledaju napore Kine i međunarodne zajednice da bude postignut miran dijalog", zaključio je Vang.

Blinken je u ponedeljak, komentarišući posjetu Si Đinpinga Rusiji, istakao da se kineski lider uputio u Moskvu „danima nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina". 

Prema riječima američkog državnog sekretara, Kina „ne osjeća odgovornost" i „pruža diplomatsko pokriće Rusiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana