Putin: Upumpavanje oružja u Ukrajinu opasno po međunarodnu bezbjednost

Srna
Foto: Tanjug

MOSKVA- Upumpavanje oružja u Ukrajinu je opasno po međunarodnu bezbjednost, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Kremlj je saopštio da je Putin u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom upozorio na moguću destabilizaciju u Ukrajini.

"Ruski predsjednik je posebnu pažnju posvetio opasnoj prirodi tekućeg upumpavanja oružja u Ukrajinu, upozorivši s tim u vezi na rizike od dalje destabilizacije situacije i pogoršanja humanitarne krize", navodi se u saopštenju.

Iz Kremlja ističu da su Putin, Makron i Šolc razgovarali o situaciji u Ukrajini, uključujući rad na uspostavljanju mirnog života u Donbasu.

U saopštenju se dodaje da je Putin detaljno obavijestio Makrona i Šolca o posljednjim događajima u kontekstu specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, javila je RIA "Novosti".

Kremlj je ranije saopštio da je Putin tokom telefonskog razgovora sa liderima Francuske i Njemačke naglasio da Rusija ima volju da razgovara o načinima omogućavanja Ukrajini da nastavi isporuku žitarica iz luka u Crnom moru.

Putin je poručio predsjedniku Francuske i njemačkom kancelaru da je Rusija spremna da poveća izvoz đubriva i poljoprivrednih proizvoda ukoliko se ukinu sankcije, a to je zahtjev koji je iznio i u razgovorima sa italijanskim i austrijskim liderima u posljednjih nekoliko dana.

Kremlj ističe da je Putin poručio da je Rusija spremna za nastavak razgovora sa Ukrajinom, javio je Rojters.

"Posebna pažnja posvećena je statusu pregovora koji su zbog Kijeva zamrznuti. Predsjednik Vladimir Putin potvrdio je otvorenost ruske strane za nastavak dijaloga", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana