Upućena prijava za ubrzanu registraciju vakcine "Sputnjik pet"

Srna
Upućena prijava za ubrzanu registraciju vakcine "Sputnjik pet"

MOSKVA - Ruski Fond za direktna ulaganja podnio je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji /SZO/ prijave za ubrzanu registraciju vakcine protiv virusa korona "sputnjik pet", saopšteno je danas iz ovog fonda.

"Podnijeli smo prijavu na spisak za hitnu upotrebu i pretkvalifikaciju SZO, što će omogućiti da se žsputnjik petž uvrsti na listu medicinskih proizvoda koji ispunjavaju vodeće standarde kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti", rekao je izvršni direktor Fonda Kiril Dmitrijev, prenosi TASS.

On je izrazio zahvalnost SZO za aktivnu saradnju i istakao da se raduje uspješnom završetku procesa pretkvalifikacije u svim glavnim fazama.

Iz Fonda ocjenjuju da će ubrzana registracija vakcina učiniti rusku vakcinu dostupnom na globalnom nivou u kraćem vremenskom okviru od uobičajenih procedura i da će podržati globalne napore u sprečavanju infekcije virusom korona.

Ruska Federacija postala je jedna od prvih zemalja koja se obratila SZO za pretkvalifikaciju svoje vakcine protiv nove infekcije virusom korona.

Pretkvalifikacija lijekova je program UN kojim upravlja SZO. To je jedini globalni program osiguranja kvaliteta lijekova.

Pretkvalifikacijom lijekova SZO procjenjuje njihov kvalitet, bezbjednost i efikasnost.

Lijek može biti uključen na listu prekvalifikovanih pod uslovom da je u skladu sa utvrđenim zahtjevima i standardima SZO, navode iz Ruskog fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana