UN o pregovorima o hrani i đubrivu

Tanjug
Foto: Agencije

NjUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš trebalo bi danas da započne pregovore sa Rusijom, Ukrajinom, Turskom, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom o obnavljanju ukrajinskih pošiljki žitarica i oživljavanju izvoza đubriva iz Rusije i Belorusije, saopštili su zvaničnici UN-a.

Posle posjete Moskvi i Kijevu krajem prošlog meseca Gutereš je obećao da će pomoći da se poljoprivredni proizvodi Ukrajine i hrana i đubrivo proizvedeni u Rusiji i Belorusiji vrate na svjetska tržišta uprkos ratu, prenosi Rojters.

Očekuje se da će Gutereš govoriti o svemu što po tom pitanju preduzima na ministarskom sastanku „Globalni poziv na akciju za bezbjednost hrane“. Rat u Ukrajini podstakao je skok globalnih cijena žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva, a Gutereš je upozorio da će to pogoršati prehrambenu, energetsku i ekonomsku krizu u siromašnim zemljama, prenosi Rojters.

Ukrajina, veliki poljoprivredni proizvođač, izvozila je većinu svoje robe preko morskih luka, ali je od 24. februara ove godine bila prinuđena da izvozi željeznicom preko svoje zapadne granice ili preko svojih malih dunavskih luka.

Rusija i Ukrajina zajedno obezbjeđuju skoro trećinu globalnih zaliha pšenice. Ukrajina je i veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i repičinog ulja, dok Rusija i Belorusija učestvuju sa više od 40 odsto u svjetskom izvozu poljoprivrednog đubriva.

Gutereš je izjavio da 36 zemalja polovinu svojih zaliha pšenice popunjava uvozom iz Rusije i Ukrajine, uključujući neke od najsiromašnijih i najugroženijih na svijetu - Liban, Siriju, Jemen, Somaliju i Demokratsku Republiku Kongo, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana