Ultimatum Maduru: Izbori za osam dana ili...

Tanjug
Ultimatum Maduru: Izbori za osam dana ili...

Berlin - Njemačka se pridružila Francuskoj i Španiji saopštenjem da će podržati lidera opozicije u Venecueli Huana Guaida kao tehničkog predsjednika ukoliko vlada predsjednika Nikolasa Madura ne raspiše izbore u narednih osam dana.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron saopštio je svoju odluku da će podržati Guaida na Tviteru.

"Narod Venecuele bi trebalo da slobodno odlučuje o svojoj budućnosti", napisao je Makron na francuskoj i španskom jeziku, dodajući da će Francuska raditi sa svojim partnerima na političkom procesu koji će riješiti krizu u Venecueli.

Premijer Španije Pedro Sančez saopštio je da je Guaido "osoba koja bi trebala da bude na čelu tranzicije ka slobodnim izborima", prenosi AP.

Portparolka njemačke kancelarke Angele Merkel poručila je na Tviteru da "narod Venecuele mora da ima mogćnost da slobodno i bezbjedno odluči o svojoj budućnosti".

Guaido je na čelu venecuelanskog Kongresa, koji smatra da je Madurova pobjeda na prošlogodišnjim izborima izvojevana krađom.

SAD, Britanija, kao i više zemalja latinske Amerike podržale su Guaida kao predsjednika Venecuele, dok Maduro, koji uživa podršku Kine, Rusije i drugih, tvrdi da je u toku pokušaj državnog udara.

Neuspjela blokada sjednice SBUN o Venecueli

Rusija, Kina, Južna Afika i Ekvatorijalna Gvineja bezuspešno su pokušale da blokiraju sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Venecueli, sazvane na zahtijev SAD.

Ove četiri države izdale su saopštenje u kom navode da pružaju potpunu podršku nacionalnoj skupštini Venecuele "kao jedinoj demokratski izabranoj instituciji", prenosi Rojters.

Od 15 članica Savjeta bezbjednosti UN, samo ove četiri su se izjasnile za obustavu sjednice, dok je devet glasalo protiv, a dvije su bile uzdržane.

Za prekid sednice mora da se izjasni najmanje devet članica, a pritom stalne članice Savjeta bezbednosti - SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina - ne mogu da koriste veto.

Sjednica je sazvana na zahtijev američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana