Ulazak u Šengen koštaće 50 evra?

V. K.
Ulazak u Šengen koštaće 50 evra?

Brisel - Stanovnici BiH mogli bi uskoro da plaćaju taksu za ulazak u zemlje članice EU, a iznosi kojima se spekuliše dostižu i 50 evra.

EU razmatra mogućnost uvođenja taksi koje će plaćati građani zemalja koje nisu članice EU, a nisu im potrebne vize za putovanja u zemlje šengenske zone, što bi se moglo odnositi i na državljane BiH. Sistem EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), koji bi trebalo da bude predstavljen u novembru, primjenjivao bi se za stanovnike zemalja kojima nisu potrebne vize za šengensku zonu, dok će građani članica EU biti izuzeti zahvaljujući načelu slobodnog kretanja radnika.

Iz Direkcije za evropske integracije BiH juče nismo dobili odgovore na pitanja da li su upoznati sa namjerama EU i da li je poznato koliko će građane koštati ulazak u šengensku zonu. Evropski mediji navode da se procjenjuje da će EU, ako uvede ETIAS tarife od 13 evra, prikupiti više od 500 miliona evra za evropski budžet svake godine. Jedan izvor iz EU rekao je da bi suma mogla da bude mnogo veća jer o tarifama još nije postignut dogovor i da će one vjerovatno biti više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana