Ministarstvo odbrane Rusije: Napadnuti ruski aerodromi, ima mrtvih

GS/Agencije
Ministarstvo odbrane Rusije: Napadnuti ruski aerodromi, ima mrtvih

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini traje 285 dana. Najoštrije borbe na istoku zemlje.

22.31 - Teška situacija sa strujom u sedam regiona

U sedam regiona Ukrajine situacija sa snabdijevanjem električnom energijom i dalje je teška, rekao je večeras ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

“Vanredna isključenja bila su neophodna da bi se sistem stabilizovao”, rekao je Zelenski i dodao da su pogođeni regioni Vinica, Kijev, Žitomir, Dnjepropetrovsk, Odesa, Hmelnicki i Čerkasi, prenio je TASS.

Širom Ukrajine rano jutros je oglašena vazdušna opasnost, a potom su stigli izvještaji o eksplozijama u većem broju gradova i regiona.

Kompanija “Ukrenergo” saopštila je da se nedostatak električne energije očekuje i u naredna 24 časa i da će vanrednih isključenja biti u svim regionima.

22.00 - Zaharova stavila tačku: “Rano je govoriti da je blizu dogovor, ali Rusija neće izgubiti kontrolu”

Rano je govoriti da je blizu dogovor Rusije i Ukrajine o stvaranju zone bezbjednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane, izjavila je Marija Zaharova.

“Nuklearna elektrana se nalazi na ruskoj teritoriji i Rusija u potpunosti njom upravlja. Jedino mi možemo da osiguramo fizičku i nuklearnu bezbjednost Zaporoške nuklearne elektrane”, rekla je ona.

Ne dolazi u obzir da Zaporoška nuklearna elektrana pređe pod kontrolu neke druge zemlje ili da neka treća strana preuzme kontrolu nad njom, istakla je Zaharova.
 

21.15 - Sirski: Putin poslao specijalce, sve ih je više na frontu

General Oleksander Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da sve više i bolje obučenih ruskih vojnika dolazi na front.

On je za nacionalnu televiziju istakao da je mobilizacija povećala vojnu prijetnju Rusije u Ukrajini, ali da Moskva trenutno koristi dosta stare opreme jer ima ogromnih problema sa obnavljanjem zaliha.

“Na istočnom frontu situacija je veoma napeta. Ovoliki broj ljudstva je povećao prijetnju za nas i to nisu samo riječi – to su nove brigade, novi bataljoni koji su obučeni, ovo je dopuna koju je vojska čekala jer je bila iscrpljena”, odgovorio je Sirski na pitanje o posljedicama mobilizacije koju je Moskva naredila u septembru, prenosi Skaj njuz.
 

20.26 - Sedam regiona Ukrajine ima probleme sa snabdjevanjem električnom energijom, saopštio je predsjednik Vladimir Zelenski.

„U mnogim regionima, da bi se stabilizovao sistem, bilo je neophodno preći na restrikcije”, rekao je Zelenski.

„Najviše isključenja u ponedeljak uveče ima u Vinickoj, Kijevskoj, Žitomirskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj, Hmeljnickoj i Čerkaskoj oblasti.

20:03 – Ruski predsjednik Vladimir Putin produžio je važenje uredbe o primeni posebnih ekonomskih mjera u oblasti finansija, goriva i energetike zbog neprijateljskih postupaka nekih stranih zemalja i međunarodnih organizacija.

Ovim ukazom se zabranjuje čitav niz transakcija uz učešće stranaca iz neprijateljskih zemalja u brojnim ruskim kompanijama i projektima. 

Ograničenje se odnosi na transakcije sa hartijama od vrijednosti, koje čine sastavni dio osnivačkog kapitala tih organizacija, kao i na prava i obaveze, učešća i sporazume na osnovu kojih se u Rusiji realizuju investicioni projekti.

19.24 - Američki sateliti snimali aerodrom Engels prije napada Oružanih snaga Ukrajine

Američki komercijalni sateliti kompanije „Maksar” su 
snimali ruski aerodrom strateške avijacije u Engelsu u Saratovskoj oblasti 3. i 4. decembra, prije nego što je Ukrajina izvršila napad dronovima.

18:40 - Premijer Ukrajine Denis Šmigalj potvrdio je da su pogođeni energetski objekti u Kijevskoj, Vinickoj i Odeskoj oblasti.

 

18.20 - "Napadnuti aerodromi u Rusiji, ima mrtvih"

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kijevski režim pokušao da izvede napad dronovima na aerodrome "Djagiljevo" i "Engels".

"Ujutro 5. decembra, kijevski režim je, da bi izbacio iz stroja ruske avione velikog dometa, pokušao da izvede napad mlaznim bespilotnim letelicama na vojne aerodrome Djagiljevo u Rjazanjskoj oblasti i Engels u Saratovskoj oblasti", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinski dronovi koji su leteli na maloj visini oboreni su ruskim sistemima PVO. Kao rezultat pada i eksplozija ukrajinskih dronova neznatno su oštećena dva aviona na ruskim aerodromima. Tom prilikom poginula su tri ruska vojnika, dok su četiri povrijeđena, prenosi B92.

Ukrajinski udar dronom na dve ruske vazdušne baze u oblastima Rjazanj i Saratov rezultirao je smrću tri pripadnika vojske i manjom štetom na dva aviona, saopštilo je u Ministarstvo odbrane Rusije.

17.13 - Jedan civil pogniuo, jedan ranjen u granatiranju Donjecka

Jedan civil je ubijen a jedan je ranjen prilikom ukrajinskog granatiranja Donjecka, napisao je danas na svom nalogu na mreži Telegram gradonačelink Donjecka Aleksej Kulemzin.

Ranije je novinska agencija TASS preijnela da su ukrajinske trupe iz višecjevnih raketnih bacača Grad granatirale Orošilovski, Kijevski i Kujbisgevski okrug u gradu Donjecku.

17.00 - Eksplozije u centru Odese

Eksplozije su odjeknule u centru Odese, javili su danas ukrajinski mediji.

"Kanal pet" je javio da se dogodila detonacija u regionu Krivograd. Prema preliminarnim informacijama, aktivirana je protivvazdušna odbrana.

Pored toga, čula se i eksplozija u regionu Nikolajev, prenio je TASS.

Prethodno su mediji izvijestili o detonacijama u regionima Vinjica i Čerkasi, kao i u Kremenčugu, gdje se nalazi najveća ukrajinska rafinerija.

Predsjednik pokreta Mi smo uz Rusiju Vladimir Rogov pomenuo je eksplozije u dijelu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, uključujući grad Zaporožje.

Prije toga, vazdušna opasnost oglašena je u čitavoj Ukrajini.

16.31 - Zapadne države su zatražile sjednicu SB UN za 6. decembra o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, saopštio je neimenovani izvor Sputnjika.

 

15.15 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije saopštilo je da je pogranična služba otkrila raketu koja je pala na sjeveru zemlje. Niko ne zna kome ona pripada.

„Objekat je otkrila granična patrola, nedaleko Bričena. U skladu sa akcionim planovima Ministarstva unutrašnjih poslova, granična služba je ogradila teritoriju na kojoj je raketa pronađena, na lice mjesta su pozvani demineri", navodi se u saopštenju.

13.57 -  Ruski mediji izvještavaju o eksplozijama u dvije ruske vojne baze

U dvije ruske vojne baze u centralnoj Rusiji danas su se dogodile eksplozije, javili su ruski mediji.

Jedna od eksplozija se navodno dogodila u bazi u kojoj su smješteni strateški bombarderi koji su učestvovali u izvođenju napada na Ukrajinu, prenio je AP.

Ni ukrajinske ni ruske vlasti nisu komentarisale mogući uzrok eksplozija.

Ruska agencija RIA Novosti izvijestila je da su tri vojnika poginula, šestorica povređena i oštećen avion, rano jutros kada je kamion za gorivo eksplodirao u vazduhoplovnoj bazi u Rjazanu, na zapadu Rusije.

Istiovremeno, vlasti u Saratovskoj oblasti duž rijeke Volge saopštile su da provjeravaju izvještaje o eksploziji u zoni vazduhoplovne baze Engels, u kojoj se nalaze strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160 koji su učestvovali u izvođenju udara na Ukrajinu.

Ti bombarderi mogu da nose nuklearno oružje.

Guverner regiona Saratov Roman Busargin rekao je da nema štete na civilnim objektima i dodao da vlasti proveravaju da li je izazvana šteta na vojnim objektima.

Regionalni mediji su izvijestili da su se čule snažne eksplozije u blizini baze Engels i naveli su da su pojedini žitelji rekli da su vidjeli bljesak koji dolazi iz tog područja.

Upitan da li je ruski predsjednik Vladimir Putin obavješten o eksploziji u bazi Engels, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da predsjednika redovno informišu o tekućim dešavanjima.

13.00 - Kremlj: Rusija priprema odgovor Zapadu na uvođenje ograničenja cijena ruske nafte 

Moskva priprema odgovor Zapadu na uvođenje ograničenja cijena ruske nafte, a jedno je očigledno – neće priznati tu odluku, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Odluke se pripremaju, ali, razumije se, jedno je očigledno – nikakve gornje granice (cijena nafte) nećemo priznavati“, rekao je Peskov.


11.45 -  Rusi oborili avione Su-25 i MiG-29 ukrajinskih snaga

Borbeni avioni ruskih vazdušnih snaga oborili su proteklog dana avion Suhoj-25 i MiG-29 ukrajinskih snaga, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Su-25 je oboren na području Jurjevke u samoproglašenoj DNR a MiG-29 kod Zvereva, u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, preneo je TASS.


10.30 - Kurtev:Ruske snage raketirale Zaporožje, na meti infrastruktura

Ruske snage raketirale su noćas objekte industrijske i energetske infrastrukture u Zaporožju, saopštio je sekretar Gradskog vijeća Zaporožja Anatolij Kurtev. Naveo je da je oštećeno jedno privatno preduzeće, prenosi Ukrinform. Utvrđuje se da li kolika je šteta i da li ima povrijeđenih.

8.45- Ukrajinske snage granatirale hostel u Alčevsku, devet osoba poginulo

Devet osoba je poginulo, a 15 je ranjeno u ukrajinskom granatiranju hostela u Alčevsku u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo za izgradnju i stanovanje LNR.

„Oružane snage Ukrajine su rano ujutru 5. decembra granatirale Alčevsk iz američkog višecjevnog raketnog sistema HIMARS. Na grad je ispaljeno šest raketa"“, navedeno je u saopštenju.

Spasilačke ekipe su i dalje na terenu.


7.30- Ukrajina: Rusi raketirali Krivi Rog, jedna osoba poginula, tri povrijeđene

Jedna osoba je poginula, a tri su povrijeđene u noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na Krivi Rog, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko. Naveo je da su ruske snage ispalili tri rakete na Krivi Rog i da je pogođeno industrijsko preduzeće, čiji je radnik poginuo, prenosi Interfaks Ukrajina. Rezničenko je dodao da su ruske snage gađale iz teške artiljerije Nikopoljski region, ali da nije bilo žrtava.

7.00- Ukrajina u toku noći 34 puta granatirala DNR

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 34 puta granatirala teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši više od 150 jedinica municije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Ruska vojska izvela je napade na tehniku, skladišta municije i vatrene položaje ukrajiskih snaga u Zaporožju, saoppštio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

„Prema prvim informacijama, cilj napada su bili vojna tehnika i skladišta municije, vatreni položaji Oružanih snaga Ukrajine, kao i infrastrukturni objekti koje režim Zelenskog koristi za vođenje rata“, naveo je Rogov.

6.00 - Zelenski: Ukrajinci moraju brinuti jedni o drugima više nego ikad

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da zbog intenzivnih ruskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu ove zime, Ukrajinci moraju „pomagati i brinuti jedni o drugima više nego ikad”. On je u svom redovnom video obraćanju izjavio da dok god Rusija ima prednost u artiljeriji i vazdušnim napadima, Ukrajinci moraju biti odlučniji, prenosi Kijev independent.
 

„Ukrajinci su radili danonoćno da povrate normalan život nakon ruskih napada. I koliko god teror okupatora bio velik i jak, naša želja da sve u svom domu obnovimo uvijek je bila još veća. Tako treba da bude i u budućnosti”, rekao je predsjednik Zelenski. Napominje da je ove jeseni urađeno mnogo kako bi se ojačala pozicija države i kako bi “okupator izgubio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana