Ukrajinska vojska traži 200 lovaca: Žele F-16, “rafale” i “gripene”

GS
Ukrajinska vojska traži 200 lovaca: Žele F-16, “rafale” i “gripene”

KIJEV - Ukrajinska vojska je izračunala da im je potrebno oko 200 višenamjenskih aviona, zapadne proizvodnje da se suprotstave Rusiji, piše “Ukrajinska pravda”, pozivajući se na zvaničnog predstavnika komande Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurija Ignata.

Ignat je istakao da je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine nekoliko puta slabije od ruskog Ratnog vazduhoplovstva po broju borbenih aviona, prenosi Sputnik.

- Osim toga, mi smo inferiorni i u tehnologijama. Dakle, potreba je ozbiljna. Treba formirati do pet brigada taktičke avijacije sa jednim tipom višenamjenskog aviona, zapadne proizvodnje. Sada se utvrđuje koji će to biti tip - objasnio je on.

Kako navodi “Ukrajinska pravda”, pet brigada taktičke avijacije ima oko 200 aviona.

- Trenutno je F-16 najvjerovatniji kandidat za zamjenu starih sovjetskih aviona, jer za to postoje određeni objektivni razlozi. I to nije individualna odluka, u toku su konsultacije sa partnerima - rekao je predstavnik ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva.

On je fazni prelazak na novi višenamjenski avion nazvao potrebom, ali je dodao da Ukrajina „ne može da dobije sve odjednom”. Zauzvrat, ukrajinsko izdanje „Zerkalo nedeli” citira Ignata da, iako je prioritet za Ukrajinu dobijanje američkih F-16, kao opcije se takođe razmatraju francuski borbeni avioni “rafal” i švedski “gripen”.

Juče je francuski predsjednik Emanuel Makron saopštio da ne isključuje mogućnost predaje avijacije Kijevu. Međutim, američki lider Džozef Bajden je takvu mogućnost odbacio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana