Eksplozije u luci Izmail i Krivom Rogu, oštećena trafostanica u Kurskoj oblasti

GS/Agencije
Eksplozije u luci Izmail i Krivom Rogu, oštećena trafostanica u Kurskoj oblasti

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 579. dan. Ukrajinske vlasti navode da su tokom noći i rano jutros napadnuti luka Izmail na Dunavu i Krivi Rog. Lokalne vlasti u Kurskoj oblasti tvrde da je u napadu ukrajinskog drona oštećena trafostanica.

Šojgu: U septembru poginulo više od 17.000 ukrajinskih vojnika

Više od 17.000 ukrajinskih vojnika je poginulo, a najmanje 2.700 komada oružja uništeno je od početka mjeseca u okviru ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

On je rekao da je tokom septembra uništeno sedam američkih pješadijskih borbenih vozila “bredli”, 77 američkih artiljerijskih sistema “M777”, 51 samohodna haubica iz Njemačke, Poljske, Francuske i SAD, kao i dva njemačka tenka “leopard” i jedan britanski tenk “čelendžer”.

Šojgu je naglasio da Oružane snage Ukrajine trpe ogromne gubitke duž cijele linije konktakta.

Prema njegovim riječima, uprkos odsustvu bilo kakvih značajnijih rezultata ukrajinske “kontraofanzive”, zapadne zemlje ne odustaju od nehumanog principa da je “naoružavanje put ka miru”, a takvi cinični postupci Zapada guraju Ukrajinu u samouništenje, javio je “Sputnjik”.

Šojgu je istakao da SAD i njihovi saveznici preduzimaju nove korake radi kontrolisanja Rusije i Kine na međunarodnoj sceni.

-Kako bi ojačao svoj uticaj u Azijsko-pacifičkom regionu, Vašington je krenuo u razvoj vojnih blokova kao što su „AUKUS“ i „Kvad“. Kako bismo mi osigurali konstantnu spremnost za odbranu nacionalnih interesa, Istočni vojni okrug pojačava operativne aktivnosti i obuku za borbu - napomenuo je Šojgu.

Šojgu je dodao da će se borbeni potencijal Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije do kraja godine povećati 1,3 puta, dok će oružani kapacitet biti uvećan za 20 odsto.

Peskov: Tenkovi “abrams” ozbiljno oružje, ali i oni će da gore

Tenkovi “abrams” koji se isporučuju Ukrajini su ozbiljno oružje, ali i oni će da gore, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Među novim isporukama zapadnih država Ukrajini nema novog oružja koje bi moglo da promijeni odnos snaga na ratištu. Tenkovi „abrams“ su ozbiljno oružje, ali i oni će da gore - naveo je Peskov.

Komentarišući američke isporuke dalekometnih taktičkih raketnih sistema Kijevu, Peskov je istakao da SAD nastavljaju da povećavaju svoje direktno učešće u sukobu u Ukrajini, a ruska vojska povećava svoje vještine u suprotstavljanju raketama koje su sve većeg dometa.

Sjedinjene Američke Države neće pozvati Putina na samit APEK-a

Vašington je obavijestio Moskvu da neće pozvati ruskog predsjednika Vladimira Putina na samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u San Francisku, rekao je za RIA Novosti ambasador za posebne naloge Rusije i visoki zvaničnik u toj organizaciji Marat Berdijev.

-SAD su nas obavijestile bilateralnim kanalima da ove godine neće pozvati jedan broj lidera zbog činjenice da za njih važe ograničenja sankcija - objasnio je diplomata.

On je ocijenio da odluka SAD da ne pozovu Putina na samit APEK-a pokazuje „upornost konfrontacionog pristupa pitanjima multilateralne ekonomske saradnje, politizaciju čisto ekonomskog foruma”, dodajući da je takvo stanje „za žaljenje”.

 

Lokalne vlasti: Eksplozija u Krivom Rogu

Vojna administracija u Krivom Rogu objavila je da je u tom gradu rano jutros odjeknula eksplozija, prenio je Ukrinform.

Prema njihovim navodima, u vazdušnom napadu pogođeno je lokalno preduzeće, a nije bilo povrijeđenih.

U Krivom Rogu oglasile su se i sirene za vazdušnu opasnost.

 

Načelnik Kurske oblasti: U napadu dronom oštećena trafostanica

Načelnik Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt tvrdi da je u napadu ukrajinskog drona oštećena trafostanica u toj oblasti.

Kako je objavio na Telegramu, u napadu nije bilo povrijeđenih, a bez struje je ostalo sedam naselja.

Kiper: Rusija izvršila udar u regionu Izmaila, oštećena lučka infrastruktura

Rusija je tokom noći izvršila udar na Odesku oblast u Ukrajini jurišnim dronovima, a u napadu je oštećena lučka infrastruktura i dvije osobe su povrijeđene, saopštio je načelnik oblasne vojne administracije Oleg Kiper.

On je rekao da je u regionu Izmaila pogođena lučka infrastruktura I da su povrijeđena dva muškarca, vozači kamiona, prenosi agencija Unian.

- Jednom je ljekarska pomoć ukazana na licu mjesta, drugi je hospitalizovan sa teškom povredom ruke - napisao je Kiper na Telegramu.

Ukrajinski zvaničnik je saopštio i da su oštećene zgrade kontrolnog punkta i magacina i oko 30 kamiona, od kojih je šest zahvaćeno požarima koji su, kako je naveo, ugašeni.

Prema riječima Kipera, ukrajinska PVO je oborila većinu ruskih dronova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana