Oborena raketa iznad Krima, Njemačka slala Kijevu staru tehniku

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 578 dana. Nastavlja se rat dronovima Kijeva i Moskve.U napadu ukrajinskih dronova na Centralni okrug Kurska oštećeno je nekoliko privatnih domaćinstava i krovovi administrativne zgrade, a povrijeđenih nema, izjavio je gubernator Roman Starovojt.Ruske snage napale su noćas Odesku oblast dronovima Šahed i raketama Oniks i Kalibar,saopštila je komanda Jug ukrajinskih oružanih snaga.

PVO dejstvuje u Kurskoj oblati 

Sistem PVO dejstvuje u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator regiona Roman Starovojt na Telegramu.

DNR: Tokom 585 dana eskalacije, u DNR je poginulo preko 4.700 civila, uključujući 139 djece

Tokom 585 dana eskalacije, u DNR je poginulo preko 4.700 civila, uključujući 139 djece, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.
Oglašena vazdušna opasnost u Sevastopolju

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da protivvazdušna odbrana odbija raketni napad, jedna raketa je oborena u blizini aerodroma Belbek na Krimu.

”Pažnja, svima! Upozorenje o vazdušnom napadu!” napisao je guverner na svom kanalu na “Telegramu”.

Sevastopolj je tokom prethodnih dana bio meta vazdušnih napada ukrajinskih snaga.

Rusija: Oboreno sedam ukrajinskih dronova iznad Belgorodske oblasti

O radu PVO izvještavaju i stanovnici Belgorodske oblasti.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je iznad Belgorodske oblasti uništeno sedam ukrajinskih dronova. 

Po riječima gubernatora oblasti Vjačeslava Gladkova, prema preliminarnim informacijama u napadu nema povrijeđenih, utvrđuje se materijalna šteta.

Berbok: Njemačka ranije isporučivala Kijevu staru tehniku

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok priznala je da je Njemačka ranije isporučivala Kijevu staru tehniku.

„Ne pomaže ako samo obećaš, a onda ne možeš to da isporučiš, ili isporučiš nešto što ne funkcioniše... nešto od naše pomoći su bili veoma stari komadi, znali smo to, i govorili na početku da nešto nije radilo", rekla je Burbokova u intervjuu Si-En-Enu.

Tokom intervjua, Burbok je takođe navela da se isporučeno oružje mora isporučiti zajedno sa municijom, objašnjavajući kašnjenja u isporukama potrebom za dodatnim odobrenjem. Ona je napomenula da neka tehnika koju je Berlin poslao možda nije funkcionisala jer uz nju nije bila isporučena odgovarajuća municija.

Ona je dodala da još ne može da kaže da li će Berlin Kijevu isporučiti rakete dugog dometa Taurus, jer je potrebno razjasniti sve detalje i saznati ko tačno može da upravlja njima - „za to je potrebno vrijeme".

Eksplozija u Nikolajevu, saopštile su vlasti grada.

Rajs: SAD bi mogle isporučiti Ukrajini rakete sa kasetnim bojevim glavama 

Sjedinjene Države bi mogle da objave svoju odluku da Ukrajini isporuče taktičke rakete ATACMS sa kasetnim bojevim glavama već ove nedelje, saopštio je Den Rajs, koji je ranije bio na funkciji specijalnog pomoćnika glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Rakete ATACMS, koje imaju domet do 300 km, mogu da se lansirati iz višestrukog raketnog sistema Hajmers.

„Odobrenje za kasetne rakete za Hajmers će vjerovatno stići ove nedelje", saopštio je on u intervjuu Njusviku, pozivajući se na informacije dobijene od američkog rukovodstva.

Prema Rajsovim riječima, ova vrsta oružja bi mogla da se nađe na bojnom polju „već sledeće nedelje".

Prošle nedelje, En-Bi-Si je objavio da je američki predsjednik Džozef Bajden obećao ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom da će Vašington isporučiti malu količinu taktičkih raketa ATACMS vlastima u Kijevu.

Budimpešta neće vraćati u Ukrajinu vojne obveznike

Budimpešta neće vraćati u Ukrajinu vojne obveznike, rekao je premijer Viktor Orban na otvaranju jesenjeg zasedanja parlamenta.

"Desetine hiljada izbjeglica iz Ukrajine našle su sigurnost i dom u Mađarskoj. Zakarpatski Mađari i Ukrajinci su podjednako dobrodošli. Izbjeglice su našle sigurnost u Mađarskoj - žene, deca i muškarci. Saopštavam parlamentu da Mađarska na jesen neće prihvatiti zahtjev ukrajinske vlade i nećemo nikoga na silu vraćati u Ukrajinu", rekao je šef vlade.

Istražno tijelo UN optužuje Rusiju za brutalna mučenja zarobljenika

Istražna komisija za Ukrajinu koja je obavljala rad pod mandatom UN saopštila je danas da su neke od žrtava u Ukrajini ubijene pod teškom torturom.

Erik Moze, predsjednik Istražne komisije za Ukrajinu predočio je Savjetu UN za ljudska prava u Ženevi da je njegov tim „prikupio dodatne dokaze koji ukazuju na to da ruske snage sistematično i rasprostranjeno primjenjuju mučenja u oblastima koje kontrolišu“ prenio je Rojters.

-U nekim slučajevima mučenje je primjenjivano sa takvom brutalnošću da je to izazvalo smrt žrtve - rekao je Moze čija komisija je posetila dijelove Ukrajine koje su ranije držale ruske snage kao što su oblasti Herson i Zaporožje.

Istražitelji su utvrdili da su mučenja vršena uglavnom u pritvorskim centrima pod kontrolom ruskih vlasti uz ocjenu da se to može smatrati zločinima protiv čovječnosti. Rusija poriče da je počinila zločine ili da je ugrožavala civile u Ukrajini.

 

“Njujork tajms”:Tenkovi “abrams” već isporučeni Kijevu

Prvi američki tenkovi “abrams” isporučeni su Ukrajini u subotu, 23. septembra, javio je danas američki list “Njujork tajms”.

List se poziva na izjave dvojice neimenovanih zvaničnika iz američkog sektora državne odbrane.

Prema pisanju lista, SAD će isporučiti još tenkova Ukrajini u narednim mjesecima.

SAD su Ukrajini obećale da će poslati ukupno 31 tenk “M1 abrams”.

Jedna osoba poginula, više njih povrijeđeno u napadu na grad Berisav u Ukrajini

Najmanje jedna osoba je poginula a bilo je više povrijeđenih u napadu ruskih vazdušnih snaga na grad Berislav u Hersonskoj oblasti u Ukrajini, prenosi Interfaks.

''Ujutro je ruska avijacija napala Berislav. Okupatori su na grad bacili četiri avionske bombe. Jedna od njih udarila je u zgradu kancelarije za održavanje stanova. Za sada je poznat jedan smrtni slučaj i da ima više povređenih. Još jedna aviobomba uništila je stambenu zgradu'', rekao je načelnik Regionalne vojne uprave (OVA) Aleksandar Prokudin.

Prema preliminarnim podacima, u granatiranju je jedan muškarac poginuo, a još tri civila su povrijeđena, saopštilo je tužilaštvo u Hersonu.

Volodin: Ukrajina osuđena na kapitulaciju ili nestajanje

Sudbina Ukrajine je ili da kapitulira pod uslovima koje postavi Moskva ili da prestane da postoji kao država, izjavio je predsjedavajući ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Rusija: U napadu ukrajinskih dronova na Kursk oštećeno nekoliko kuća

U napadu ukrajinskih dronova na Centralni okrug Kurska oštećeno je nekoliko privatnih domaćinstava i krovovi administrativne zgrade, a povrijeđenih nema, izjavio je danas gubernator Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da je polomljeno staklo na stambenoj zgradi i da je dejstvovala PVO.

Starovojt je dodao da je još jedan dron pao u Kurskoj oblasti i da je uslijed toga razbijeno staklo na privatnoj kući, prenosi agencija RIA Novosti.

Guberantor Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da su noćas oborene dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Suražskog okruga, da nema žrtava ni štete.  

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Kurske oblasti i još dvije iznad Brjanske oblasti.

Prethodno je Ministarstvo saopštilo da su ruski sistemi PVO uništili četiri ukrajinska drona iznad Crnog mora i Krima.

Ukrajina: Ruske snage napale Odesu dronovima i raketama,oštećena lučka infrastruktura

Ruske snage napale su noćas Odesku oblast dronovima Šahed i raketama Oniks i Kalibar, ukrajinska PVO je oborila sve dronove i većinu projektila, ali je pogođena i oštećena lučka infrastruktura, saopštila je komanda Jug ukrajinskih oružanih snaga.

Jedna žena je povrijeđena, prenosi agencija Unian.

Kako je navedeno, ruske snage su lansirale 19 dronova i dve supersonične rakete Oniks, kao i 12 raketa tipa Kalibr.

Dodaje se da je ukrajinska PVO oborila 19 Šaheda i 11 raketa Kalibr, ali je u napadu oštećena lučka infrastruktura. Luka u Odesi je pretrpela značajnu štetu, izbio je požar u zgradi hotela koji ne radi već nekoliko godina, a vatra je odmah ugašena.

Pored toga, rakete Oniks su uništile skladišta žita.

Oštećene su i zapaljene zgrade magacina jednog od preduzeća i privatne kuće u predgrađu Odese.

-Udarni talasi su razbili stakla na nekoliko kuća, jedna žena je povrijeđena i ukazana joj je ljekarska pomoć - navedeno je u saopštenju komande Jug Oružanih snaga Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana