MO Rusije: PVO uništila dva ukrajinska drona

GS/Agencije
MO Rusije: PVO uništila dva ukrajinska drona

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušao ej u 578. dan.U napadu ukrajinskog drona oštećena je administrativna zgrada u centru Kurska u Rusiji, rekao je načelnik Kurske oblasti Roman Starovojt. Advokati organizacija za ljudska prava u saradnji sa ukrajinskim državnim tužilaštvom rade na pripremi dosijea o ratnim zločinima za Međunarodni krivični sud (MKS), kojima se Rusija optužuje da navodno namjerno izazva glad u Ukrajini tokom 18-mjesečnog sukoba, piše londonski Gardijan.

Ruska PVO uništila dva ukrajinska drona

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je danas dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Belgorodske i Kurske oblasti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

- Ruske snage protivvazdušne odbrane osujetile su pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na objekte na ruskoj teritoriji pomoću dronova tipa aviona - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da su uništena dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Kurske oblasti.

Ukrajina:Dvije osobe poginule, a tri povrijeđene u ruskim napadima na Herson

Dvije osobe su poginule, a tri su povrijeđene danas u ruskim vazdušnim napadima na region Hersona na jugu Ukrajine, izjavio je načelnik regiona Oleksandr Prokudin.

Prokudin je naveo da je jedna žena poginula, a da su tri osobe ranjene, uključujući policajca, kada su ruske snage napale grad Berislav i uništile neutvrđeni broj privatnih kuća. On je rekao i da je poginuo 67-godišnji muškarac u selu Ljvove u ruskom napadu, preneo je AP.

U regionu Donjecka uveden policijski čas

Predsjednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin objavio je danas dekret kojim se uvodi petočasovni policijski čas.

Dekretom se zabranjuje prisustvo civila na ulicama i javnim mjestima od 23.00 do 04.00 časa u periodu od ponedjeljka do petka, prenosi Rojters.

Zabranjeni su svi skupovi i demonstracije, kao i drugi masovni događaji u svim dijelovima DNR pod ruskom kontrolom, osim ukoliko suprotno ne odobri Operativni štab za odgovor na vojnu prijetnju.

Ukazom koji je potpisao Pušilin 18. septembra uvedena je “vojna cenzura poštanske prepiske, telefonskih razgovora i poruka koje se prenose preko telekomunikacionih sistema”.

Rusija je u septembru prošle godine proglasila pripajanje četiri regiona Ukrajine - samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti.

Zelenski razgovarao sa biznismenima u SAD o mogućnostima ulaganja u Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je danas da se tokom dvonedjeljne posjete Sjedinjenim Američkim Državama sastao sa vodećim američkim preduzetnicima i finansijerima i da je s njima razgovarao o mogućnostima ulaganja u Ukrajinu.

Zelenski je rekao da su biznismeni, među kojima su bili i Majkl Blumberg, Lari Fink i Bil Akman, izrazili spremnost da odobre velika ulaganja u obnovu Ukrajine nakon rata sa Rusijom, prenosi Rojters.

-Američki preduzetnici i finansijeri su potvrdili svoju spremnost za velike investicije u našoj zemlji neposredno po završetku rata i dobijanja bezbjednosnih garancija. Radimo na pobjedi i obnovi Ukrajine - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu, uz fotografije sa sastanka sa američkim biznismenima.

Rusija: U napadu ukrajinskog drona oštećena administrativna zgrada u Kursku

U napadu ukrajinskog drona oštećena je administrativna zgrada u centru Kurska u Rusiji, rekao je načelnik Kurske oblasti Roman Starovojt.

Starovojt je napisao na Telegramu da je u napadu malo oštećen krov upravne zgrade, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ukrajinske oružane snage gotovo svakodnevno granatiraju ruske pogranične teritorije i izvode napade bespilotnim letjelicama, dodaje agencija.

Zapad i Ukrajina optužuju Rusiju da namjerno izaziva glad u Ukrajini

Advokati organizacija za ljudska prava u saradnji sa ukrajinskim državnim tužilaštvom rade na pripremi dosijea o ratnim zločinima za Međunarodni krivični sud (MKS), kojima se Rusija optužuje da navodno namjerno izazva glad u Ukrajini tokom 18-mjesečnog sukoba, piše londonski Gardijan.

List navodi da je cilj da se dokumentuju slučajevi u kojima je Rusija koristila glad kao ratno oružje, obezbjeđujući na taj način dokaze za MKS da pokrene prvo krivično gonjenje te vrste koje bi moglo da rezultira optužnicom protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Jusuf Kan, viši advokat u advokatskoj firmi Global Rajts Komplajans, rekao je da se uskraćivanje hrane odvija u tri faze i to od početka invazije, kada su ukrajinski gradovi bili opkoljeni, a zalihe hrane smanjene.

Naveo je da je među dokumentovanim incidentima i onaj kada je ubijeno 20 civila u Černjigovu 16. marta 2022. godine, kada su ruske bombe eksplodirale ispred supermarketa u gradu u kojem su Ukrajinci čekali u redovima za hljeb i hranu.

- Istražitelji se takođe fokusiraju na opsadu Marijupolja - rekao je Kan.

Prema njegovim riječima, druga faza uključuje uništavanje zaliha hrane i vode, kao i izvora energije širom Ukrajine tokom borbenih dejstava, a takvi napadi su zločini počinjeni sa namjerom.

-Ako napadate objekte koji su potrebni civilima, poput energetske infrastrukture usred zime, postoji predvidljivost namjere vaših akcija - naveo je Kan.

Dodao je da treću fazu predstavljaju pokušaji Rusije da spriječi ili ograniči izvoz ukrajinske hrane.

- Vidjeli smo kako Rusija napada objekte za skladištenje žitarica na Dunavu i učestvuje u ometanju transporta žitarica crnomorskim koridorom -rekao je Kan, pozivajući se na izvještaje ukrajinskih zvaničnika da je 270.000 tona hrane uništeno krajem jula i početkom avgusta.

On je dodao da je na tužilaštvu u Hagu da odluči da li će nastaviti proceduru podizanja optužnice.

Lavrov: Ukrajinski mirovni plan i oživljavanje sporazuma o žitu nisu realni

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ni ukrajinski mirovni plan ni najnoviji prijedlozi Ujedinjenih nacija za oživljavanje Crnomorske inicijative za izvoz žitarica nisu realni.

Papa Franjo: Vojna industrija ključni pokretač patnje ukrajinskog naroda

Papa Franjo danas je izjavio da je vojna industrija ključni pokretač patnje ukrajinskog naroda u ratu sa Rusijom, rekavši da će čak i uskraćivanje oružja sada nastaviti njihovu patnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana