Ukrajina započela ''ofanzivne akcije'', ruske snage obuzdavaju napad

GS/Agencije
Foto: Ria Novosti

MOSKVA; KIJEV - Rat u Ukrajini traje 467 dana. Ukrajinska vojska poziva na "operativnu tišinu" uoči očekivane kontraofanzive.Portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenko tvrdi da Ukrajinske oružane snage nisu uspjele da postignu uspjeh u velikoj ofanzivi na pet sektora fronta na južnodonjeckom pravcu.

Ukrajina započela ''ofanzivne akcije''

Ukrajinske snage započele su danas ''ofanzivne akcije'' u pojedinim oblastima u toj zemlji, saopštila je zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

Kako navodi Bi-Bi-Si, nije precizirano da li je riječ o dugo najavljivanoj ''proljećnoj'' kontraofanzivi u punom obimu.

Ranije je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je osujetilo veliki ukrajinski napad na Donjeck, dok je komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski izjavio da se trupe "kreću naprijed" ka Bahmutu i da su uništile rusku poziciju u blizini grada.

Kako navodi britanski javni servis, iz Kijeva je saopšteno da neće upozoriti na početak kontraofanzive, dok analitičari smatraju da posljednji izvještaji o dešavanjima na frontu mogu da budu signal da je kontraofanziva možda otpočela.

Na snimku bitke u Donjecku, vide se vojna vozila pod jakom vatrom na poljima, u kojima je  Rusija ubila 300 vojnika i uništila 16 tenkova, prema navodima iz Kremlja.

Prema navodima ruskog vojnog resora, pokušaji ukrajinskih trupa da probiju rusku odbranu tokom jutra nisu uspjeli, a protivnik je odbačen na prvobitne položaje, uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Kijev: Prva grupa ukrajinskih pilota već u Britaniji, na obuci za F-16

Ukrajinski premijer Deniš Šmigalj izjavio je da je razgovarao sa šefom britanske diplomatije Džejmsom Kleverlijem o formiranju „koalicije lovaca", kao i da su prve grupe ukrajinskih pilota već počele da se obučavaju u Ujedinjenom Kraljevestvu za korišćenje borbenih aviona F-16.

„Danas počinjemo da govorimo o podršci Ukrajini u budućnosti. Razgovarali smo o podršci u oružju, obnovi zemlje i njenoj integraciji u NATO. Zahvalio sam na nepokolebljivoj podršci, za liderstvo u stvaranju 'koalicije lovaca' i za spremnost da obučavaju naše pilote. Prve grupe su već upućene u Britaniju", napisao je Šmigalj na Telegramu.

On je dodao da se Oružane snage Ukrajine na bojnom polju formatiraju prema standardima NATO-a.

Pentagon predstavio svoje viđenje ciljeva Rusije u ukrajinskom sukobu

SAD se neće upuštati u prognoziranje u kakvom će se pravcu razvijati sukob u Ukrajini, ali ipak smatraju da je Rusija „već izgubila", izjavio je u ponedeljak pomoćnik šefa Pentagona za politička pitanja Kolin Kal.

„Teško je reći u kakvom će se pravcu razvijati rat, ali u cjelini je već jasno da je Rusija izgubila u njemu. Njen cilj je bio da osvoji Ukrajinu, a to se neće dogoditi. Drugi njen zadatak je bio da oslabi NATO, ali se dogodilo nešto potpuno suprotno", rekao je Kal.

On je dodao da će Rusija iz ukrajinskog sukoba izaći oslavljena.

Kijev: Imamo dovoljno oružja za kontraofanzivu

Ukrajina je dobila dovoljno oružja za kontraofanzivu, rekao je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba, a prenosi Rojters.

„Ukrajina ima dovoljno oružja za kontraofanzivu protiv Rusije. Ta operacija će zemlji donijeti pobedu neophodnu za stupanje u NATO", rekao je Kuleba.

Prema njegovim riječima, članstvo Ukrajine u Sjevernoatlantskoj alijansi će biti moguće tek po završetku ruske vojne operacije protiv Kijeva.

Kuleba, međutim, nije odgovorio na pitanje agencije kada će početi kontaofanziva Ukrajine.

Pentagon: Vojno-odbrambeni kompleks pod pritiskom zbog pomoći Ukrajini

Izdvajanje vojne pomoći u vrijednosti od više milijardi dolara za Ukrajinu vršilo pritisak na vojno-industrijski kompleks SAD, izjavio je u zamjenik šefa Pentagona za politička pitanja Kolin Kal.

Šolc: NATO vježbe neće dovesti do zaoštravanja odnosa između Rusije i NATO

Velike vojne NATO vježbe „Er difender", koje će se održati 12-23. juna u Njemačkoj i susjednim zemljama, neće dovesti do zaoštravanja odnosa između Rusije i NATO u regionu Baltičkog mora, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

„To me ne brine, jer se naše snage prema tome odnose veoma odgovorno. Naravno, to je znak da ovde izvodimo manevre i vježbe, jer imamo snage da organizujemo odbranu alijanse i zemlje", rekao je on obraćajući se Rusiji.

Šolc je naglasio da će vlada Njemačke potrošiti dva odsto bruto domaćeg proizvoda na odbranu.

SAD planiraju za Ukrajinu 37 miliona dolara za sajber bezbjednost

Američka administracija će zajedno sa Kongresom razmotriti izdvajanje dodatne pomoći Ukrajini u sferi sajber bezbjednosti u vrijednosti od 37 miliona dolara, saopštio je američki Stejt department.

Ukupna suma, koja je izdvojena od februara 2022. godine, iznosiće 82 miliona dolara.

Dodali su da će takva podrška Kijevu pomoći da se efikasnije pronađu i da se odgovori na prijetnje u sferi sajber bezbjednosti, da se otkriju incidenti i da se bolje zaštite objekti kritične infrastrukture.

Moskva tvrdi da je osujetila još jedan pokušaja upada u Belgorodsku oblast

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je osujećen pokušaj dvije grupe “ukrajinskih diverzanata” da prodru u Belgorodsku oblast koja se graniči sa Ukrajinom.

U saopštenju se navodi da je ruska vojska vazdušnim i artiljerijskim udarima ubila više od 10 ukrajinskih boraca, prenose RIA Novosti. Dodaje se da su uništena i dva čamca i jedno oklopno vozilo.

Od kraja maja Moskva skoro svakodnevno izvještava o pokušajima upada ukrajinskih boraca na teritoriju Rusije u Belgorodskoj oblasti.

U nedjelju je proukrajinska grupa ruskih boraca saopštila je da je zarobila nekoliko ruskih vojnika u prekograničnom prepadu u Belgorodskoj oblasti u Rusiji i da će ih predati ukrajinskim vlastima.

U objavi na Telegramu, proukrajinske grupe Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus saopštile su da se bespotrebni krvavi rat koji se vodi već godinu i po dana, sada prelio na teritoriju ruske Belgorodske oblasti.

Prigožin: Ukrajina zauzela naselje sjeverno od Bahmuta

Osnivač ruske paravojne grupe “Vagner” Jevgenij Prigožin izajvio je danas da su ukrajinske snage ponovo zauzele deo naselja Berkhivka, sjeverno od Bahmuta u istočnoj Ukrajini.

-Sada je dio naselja Berkhivka već izgubljen, trupe tiho bježe. Sramota - poručio je Prigožin u audio poruci koju je objavila njegova pres služba, prenosi Rojters.

On je pozvao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Valerija Gerasimova da dođu na front i okupe trupe.

-Hajde, vi to možete, a ako ne možete, poginućete kao junaci - naveo je Prigožin.

Vagner je prošlog mjeseca zauzeo Bahmut posle najduže bitke od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, nakon čega je paravojna grupa svoje položaje predala redovnim ruskim trupama.

Ukrajinci ispalili više od 70 raketa na selo u okrugu Šebekino

Ukrajinska vojska ispalila je više od 70 raketa iz višecijevnog raketnog sistema “grad” na naselje Nova Tavolžanka, koje se nalazi u okrugu Šebekino u Belgorodskoj oblasti, na granici sa Ukrajinom, izjavio je načelnik okružne uprave Vladimir Ždanov.

-Više od 70 raketa iz višecijevnog raketnog sistema „grad” ispaljeno je na Tavolžanku do 8.30 časova, a više od 15 artiljerijskih granata ispaljeno je na grad Šebekino - rekao je Ždanov na sastanku regionalne vlade.

On je istakao da je tokom prethodne sedmice u napadima ukrajinske vojske uništeno ukupno 1.150 stanova u 67 stambenih zgrada i 370 privatnih kuća o okrugu Šebekino, javio je TASS.

De Kro: Kijev da pojasni korišćenje belgijskih pušaka na teritoriji Rusije

Belgija će zatražiti od Ukrajine da pojasni izvještaje u kojima se navodi da su proukrajinske snage koristile puške belgijske proizvodnje u borbama protiv ruskih trupa unutar zapadnih dijelova ruske teritorije, izjavio je danas belgijski premijer Aleksandar De Kro.

Vašington Post je u subotu objavio da su pripadnici anti-ruskih snaga prošlog mjeseca pokrenuli prekogranični napad iz Ukrajine na Belgorodsku oblast na zapadu Rusije koristeći taktička vozila koja su SAD i Poljska donarale Ukrajini, kao i puške proizvedene u Belgiji i Češkoj, prenosi Rojters.

-Naše Ministarstvo odbrane i obavještajne agencije pokrenuli su istragu kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo. Evropsko oružje se isporučuje Ukrajini pod uslovom da se ono koristi na teritoriji Ukrajine, za odbranu ukrajinske teritorije. Mi sprovodimo strogu kontrolu kako bismo bili sigurni da se postupa u skladu sa dogovorenim uslovima – istakao je De Kro.

Reznikov: Ukrajina neće koristiti avione F-16 u ljetnjoj kontraofanzivi

Ministar odbrane Ukrajine izjavio je da ta zemlja u kontraofanzivi protiv ruskih snaga ovog ljeta neće koristiti borbene avione F-16, ali da će koristiti svu kopnenu opremu.

Reznikov je u intervjuu za japansku TV NHK u Singapuru, gdje je sa visokim zvaničnicima iz oblasti odbrane iz azijskih i zapadnih zemalja učestvovao na bezbjednosnom forumu, rekao da će biti potrebno vrijeme za obuku ukrajinskih pilota i da će Ukrajina takođe morati da se dogovori sa svojim partnerima o obezbeđivanju inženjera i tehničara koji mogu da održavaju avione F-16. Reznikov je naveo da će Ukrajina biti spremna da rasporedi avione F-16 na jesen ili zimu.

Papin izaslanik dolazi u mirovnu misiju u Kijev

Italijanski kardinal Mateo Zupi, koga je papa Franjo zadužio da izvrši mirovnu misiju i pokuša da pomogne da se okonča rat u Ukrajini, boraviće danas i u utorak u Kijevu, navodi se u saopštenju Vatikana.

-Ovo je inicijativa čija je glavna svrha da se detaljno saslušaju ukrajinske vlasti o mogućim načinima da se postigne pravedan mir i omogući čovječna podrška u cilju smanjenja tenzija - navodi se u saopštenju Vatikana, prenosi Rojters.

Otkako je rat počeo u februaru 2022. godine papa Franjo se nudio da bude mirovni posrednik, ali njegovi napori do danas nisu bili uspješni.

Kardinal Zupi potiče iz katoličke zajednice Sant' Eđidio, mirovne organizacije sa sjedištem u Rimu koja je 1992. godine posredovala u dogovoru o okončanju građanskog rata u Mozambiku u kojem je poginulo oko miliona ljudi i raseljeno čak četiri miliona.

Dva drona pala na autoput oko 300 kilometara od Moskve, nije bilo eksplozije

Dvije ukrajinske bespilotne letjelice pale su na autoput M3 u Kaluškoj oblasti u Rusiji, objavio je guverner Vladislav Šapša na svom Telegram kanalu.

-Dvije bespilotne letjelice pale su jutros na autoput M3 na 2999. kilometru iz pravca Žizdra i 283. kilometru iz pravca Duminiči. Nije bilo eksplozije, ali područje je ograđeno i pod nadzorom je - napisao je guverner, prenosi TASS.

Na osnovu informacija koje je dao Šapša, dronovi su pali na lokaciji koja je udaljena oko 300 kilometara od Moskve. Prošle nedjelje Rusija je saopštila da su u napadima ukrajinskih dronova ciljani luksuzni moskovski kvartovi, ali zvanični Kijev je negirao ove optužbe, prenio je Rojters.

Konašenkov: Ukrajinske snage bez uspjeha u velikoj kontraoganzivi na Donjeck

Ukrajinske oružane snage nisu uspjele da postignu uspjeh u velikoj ofanzivi na pet sektora fronta na južnodonjeckom pravcu, izjavio je portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

-Protivnik je od jutra 4. juna pokrenuo ofanzivu velikih razmjera na pet sektora fronta na južnodonjeckom pravcu aktivnim angažovanjem 23. i 31. mehanizovane brigade iz strateških rezervi ukrajinskih oružanih snaga i uz podršku drugih vojnih jedinica i timova -  rekao je Konašenkov, prenosi TASS.

Prema njegovim riječima, „cilj protivnika bio je da probije odbranu ruskih snaga na najranjivijim dijelovima fronta, ali ukrajinske snage nisu uspjele u tome“.

Konašenkov je precizirao da je protivnik koristio šest mehanizovanih bataljona i dva tenkovska bataljona.

-Kao rezultat vješte i sofisticirane akcije Borbene grupe Istok, ukrajinske oružane snage izgubile su više od 250 ljudi, 16 tenkova, tri borbena mehanizovana vozila pešadije i 21 borbeno oklopno vozilo -istakao je Konašenkov.

Proukrajinska grupa saopštila da će zarobljene ruske vojnike predati Kijevu

Proukrajinska grupa ruskih boraca saopštila je da je zarobila nekoliko ruskih vojnika u prekograničnom prepadu u Belgorodskoj oblasti u Rusiji i da će ih predati ukrajinskim vlastima.

Ruski dobrovoljački korpus izneo je tu tvrdnju juče na video snimku objavljenom na Telegramu.

Na kratkom snimku se vidi da je zarobljeno oko desetak ruskih vojnika, kao i da dvojica leže na bolničkim krevetima, prenio je Rojters.

Grupa je ranije saopštila da je zarobila dva ruska vojnika.

Oni su ponudili da predaju vojnika, ali da zauzvrat budu primljeni "samo na dva minuta" kod regionalnog gubernatora Vjačeslava Gladkova, preneo je Rojters.

U objavi na Telegramu, proukrajinske grupe Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus saopštile su da se bespotrebni krvavi rat koji se vodi već godinu i po dana, sada prelio na teritoriju ruske Belgorodske oblasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana