Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Agencije
Foto: Ilustracija

KIJEV- Ukrajinska kompanija "Ukrtransnafta" obustavila je tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda "Družba" ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska strana ne može da izvrši uplatu za tranzit u uslovima sankcija EU.

"Ukrtransnafta je, zaista, 4. avgusta u 6.10 časova potpuno obustavila tranzit nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku, preko južnog kraka "Družbe". Istovremeno nastavlja se tranzit kroz Bjelorusiju u pravcu Poljske i Njemačke", saopštio je portparol ruske kompanije "Transnjeft" Igor Demin.
 

On je pojasnio da ukrajinska kompanija pruža usluge transporta nafte uz 100% pretplatu.
 

„Međutim, prilikom plaćanja za tranzit preko teritorije Ukrajine, sredstva su vraćena na račun "Transnjefta". Gasprombanka, preko koje se vrši plaćanja, obavestila nas je da je uplata vraćena zbog propisa EU, tj. sedmog paketa sankcija“, objasnio je Demin.

Tako je "Ukrtransnafta" prestala da pruža usluge transporta nafte zbog nedostatka novčanih računa za ove usluge. „Obavijestili smo rusko Ministarstvo energetike, kao i ruske špeditere koji snabdijevaju resurse u pravcu ove tri zemlje, i Ukrtransnaftu, da novac ne ide i da se isplata ne može izvršiti“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana