U uglju sakriveno deset tona droge?

Agencije
U uglju sakriveno deset tona droge?

Lima - Peruanska policija saopštila je juče da je u pošiljci kokaina, pronađenoj u luci Truhiljo na sjeveru Perua, do sada pronađeno nešto više od šest tona te droge, a pretpostavlja se da je u uglju sakriveno i do deset tona narkotika.

- Do sada smo izvagali oko 85 odsto pošiljke, odnosno nešto više od šest tona kokaina - rekao je šef odjeljenja policije za borbu protiv narkotika Visente Romero i naglasio da je to rekordna zapljena u Peruu od početka godine.

On je izjavio da je droga pronađena u pošiljci uglja namijenjenog Belgiji i Španiji, a uhapšena su dvojica Meksikanaca i sedmorica Peruanaca, članovi jednog meksičkog kartela.

Droga je pronađena u jednoj kući u predgrađu Truhilja, Huančaku, nakon šestonedjeljne operacije praćenja i prisluškivanja, organizovane u saradnji sa američkom Upravom za borbu protiv droge.

Romero je istakao da je to najveća zapljena kokaina u Peruu ove godine. Ta zemlja je 2012. pretekla Kolumbiju na mjestu najvećeg proizvođača kokaina na svijetu.

Policija je nastavila da mjeri težinu zaplijenjene droge, a u isto vrijeme nastavljene su intervencije u različitim zgradama u Truhilju.

- Još uvijek nismo odredili konačnu težinu pronađene droge. U svakom paketu, koji teži oko jednog kilograma, nalazi se čisti kokain - rekao je Romero.

Vrijednost izvagane droge procijenjena je na 200 miliona dolara i postoji mogućnost da su u njeno krijumčarenje uključeni i neki političari.

U okviru akcije, policija je istražila luksuznu kuću smještenu u Aveniji Viktor Herera u gradu Huančako i tamo uhapsila jednu osobu koja je povezana sa zaplijenjenom pošiljkom kokaina.

Takođe, policija planira da istraži još najmanje 20 kuća u pomenutom gradu. Ispituje i povezanost ovog slučaja i slučaja iz prošle godine u novembru, kada je u gradu Kalao zaplijenjen 141 kilogram kokaina, koji je takođe bio sakriven u uglju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana