U Rostovu na Donu mirno, Moskovljanima savjetovano da izbjegavaju autoput

Tanjug
U Rostovu na Donu mirno, Moskovljanima savjetovano da izbjegavaju autoput

MOSKVA - Situacija oko sjedišta Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu je jutros mirna i saobraćaj je obnovljen, javlja jruska agencija RIA Novosti, dan poslije povlačenja vođe ruske privatne vojne formacije ''Vagner" Jevgenija Prigožina i njegovih vojnika iz tog grada.

Na Telegram kanalu RIA Novosti objavljen je video snimak na kojem se vidi čistač ulica i automobili kako promiču.

Istovremeno, ruska federalna agencija za puteve zatražila je od stanovnika Moskovske oblasti da izbjegavaju putovanje autoputem M-4 "Don" do 10 sati po lokalnom vremenu, prenio je Rojters.

Prethodno je ta agencija na Telegramu objavila, ali je taj post u međuvremenu obrisan, da zabrana saobraćaja u Moskovskoj i Tulskoj oblasti ostaje na snazi.

Saobraćaj je, u međuvremenu, normalizovan u ostalim oblastima gdje je zbog jučerašnjih događaja u Rusiji, bio obustavljen.

Naoružani Vagnerovi plaćenici su juče krenuli ka Moskvi, ali su pohod obustavili poslije dogovora o deeskalaciji.

Pres-sekretar predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je u subotu uveče da će Prigožin otputovati u Belorusiju i da će krivični postupak pokrenut protiv njega zbog oružane pobune, biti obustavljen.

Kremlj je saopštio da je garancija da će Prigožin moći da ode u Belorusiju riječ predsjednika Rusije. Pres služba predsjednika Belorusije saopštila je da je Aleksandar Lukašenko razgovarao sa Prigožinom i da je prihvatio njegov prijedlog da se zaustavi pokret "vagnerovaca" u Rusiji i preduzmu dalje korake za deeskalaciju.

Vagner je u subotu zauzeo štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu poslije tvrdnji o navodnom raketnim i bombaškim napadima Oružanih snaga Rusije na kampove Prigožinovih boraca, što su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Tokom obraćanja građanima Rusije, predsjednik Vladimir Putin nazvao je delovanje "vagnerovaca" zločinačkom avanturom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana