U pripremi obustava saobraćaja na Rajni

Srna
U pripremi obustava saobraćaja na Rajni

BERLIN - Brodske kompanije pripremaju se da obustave prevoz robe na rijeci Rajni pošto se vodostaj na najvećoj rijeci u Njemačkoj približio najnižoj kritičnoj tački.

Suša koja je zahvatila veći dio Evrope uzrok je niskog vodostaja rijeka poput Rajne što onemogućava većim brodovima da se kreću i kompanije su primorane da koriste manja plovila ili da dijele teret na više isporuka.

Na jednom od uskih grla nedaleko od Kauba na srednjem toku Rajne zvaničan vodostaj danas je izmjeren na 37 centimetara. Veliki i teški brodovi ne mogu da pređu nivo ispod 40 centimetara.

Agencija AP navodi da, iako je dubina plovne linije u Kaubu i dalje oko 15 centimetara, stručnjaci smatraju da je prolaz problematičan čak i za manje ili specijalno prilagođene teretne brodove, ukoliko vodostaj padne ispod 35 centimetara.

Vodostaj ispod 30 centimetara smatra se neprolaznim za brodove, a brodske vlasti smatraju da bi ta tačka mogla biti dostignuta početkom naredne sedmice, mada nije poznato da li će vodostaj biti na rekordnom nivou od 25 centimetara izmjerenom kod Kauba 2018. godine.

Komapanija "Kontargo" najavila je da se priprema da obustavi brodski saobraćaj i u gornjem i srednjem toku Rajne iz bezbjednosnih razloga, kao i da planira da određeni dio tereta prebaci na kamione.

Međutim, ograničen je i željeznički i teretni saobraćaj.

Meteorolozi predviđaju kišu u narednim danima, mada nije poznato da li će to biti dovoljno da održi vodostaj na Rajni da ne padne ispod tačke koja će uticati na brodski saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana