U napadu na izbjeglički kamp kod Rafe poginulo 40 Palestinaca

GS
U napadu na izbjeglički kamp kod Rafe poginulo 40 Palestinaca

GAZA - Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 234. dan. IDF su kasno sinoć bombardovale područje kod Rafe, gde je poginulo najmanje 40 osoba. Palestinci tvrde da je pogođen dio sa izbejgličkim šatorima, Izraelci da je ciljno uporište Hamasa.

Uništene su i dve ćelije Hezbolaha na jugu Libana, saopštila je izraelska vojska. Dalje od borbi, spekuliše se o terminu nove runde dijaloga o prekidu vatre. Egipatski izvori navode da je sve usaglašeno, ratni kabinet Izraela razmatra mogućnost razgovora, a Hamas ističe da nisu obavešteni o prijedlogu.

Međunarodni krivični sud trebalo bi da istraži potencijalne ratne zločine u slučaju tri izraelska vazdušna napada tokom aprila u kojima su poginule 44 osobe, od toga 32 djece, saopštio je Amnesti internešnel.

Navodi se da je reč o napadima na Al Magaziju 16. aprila i Rafu 19. i 20. aprila.

"To su bili napadi sa smrtnim ishodom. Poginulo je na desetine djece", istakli su iz ove organizacije.

Takođe, u obrazloženju izveštaja se ističe da u sva tri slučaja Amnesti nije pronašao bilo kakve dokaze o tome da je u navedenim područjima bilo legitimnih vojnih ciljeva za izraelsku vojsku. 

"Zbog toga smo zabrinuti da bi ovo mogli da budu direktni udari na civile i civilne objekte, što potpada pod ratne zločine", zaključuje se u izvještaju. 

IDF izvele napade na izbeglički kamp Nuseirat, troje poginulih

Najmanje tri osobe poginule su u napadu izraelske vojske na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze, piše palestinska novinska agencija Vafa.

Takođe, četvoro ljudi stradalo je zapadno od grada Gaze. 

Navodi se i da su pripadnici IDF-a izveli akcije u blizini skloništa Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice u naselju Salah al-Din.

Izrael zabranio španskoj ambasadi da pruža usluge Palestincima iz Zapadne obale

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela obavestilo je ambasadu Španije u Izraelu da joj od 1. juna neće biti dozvoljeno da pruža konzularne usluge Palestincima iz Zapadne obale bez pismene saglasnosti MSP-a, navodi izraelski šef diplomatije Izrael Kac.

Istaknuto je da je odluka doneta zbog španskog priznanja Palestine i "huškačkih i antisemitskih izjava visokih zvaničnika iz Madrida". 

"Generalni konzulat Španije u Jerusalimu će od 1. juna moći da pruža usluge isključivo stanovnicima okruga Jerusalim", navodi se u pismu koje je potpisao ministar spoljnih poslova Izraela.

Kac je u objavi na Iksu (Tviteru) napisao da "oni koji pokušavaju da uspostave terorističku Palestinu, i tako nagrade Hamas, neće imati kontakt sa Palestincima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana