U napadima Hamasa poginulo više od 250 Izraelaca, ranjeno više od 1.450

Tanjug
U napadima Hamasa poginulo više od 250 Izraelaca, ranjeno više od 1.450

JERUSALIM - Broj Izraelaca koji su poginuli u današnjiim napadima Hamasa na Izrael porastao je na više od 250, dok je povređeno njih više od 1.450, javljaju izraelski mediji. Terorističke ćelije Hamasa iz Gaze infiltrirale su se jutros u brojne zajednice na jugu Izraela, a pored toga, na centar i jug zemlje je ispaljeno na hiljade raketa.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je poslije raketnih napada Hamasa i upada njegovih pripadnika na izraelsku teritoriju, da je Izrael u ratu.

S druge strane, palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da su najmanje 232 Palestinaca ubijena, a da je najmanje 1.700 ranjeno na toj teritoriji u izraelskoj odmazdi nakon napada Hamasa na Izrael, prenio je "Tajms of Izrael".

Ministar odbrane Izraela Joav Galan odlučio je danas da proglasi vanredno stanje u celom Izraelu, saopšteno je iz njegovog kabineta, javlja "Tajms of Izrael".

Galan je ranije danas proglasio vanredno stanje u krugu od 80 kilometara od Pojasa Gaze, nakon što je sa te palestinske teritorije izveden iznenadni raketni napad i organizovan upad naoružanih napadača na izraelsku teritoriju.

Vanredno stanje omogućava vojnoj komandi da ograničava okupljanja i zatvori područja

Netanijahu: Gađaćemo Hamas svuda gdje djeluje, IDF će upotrebiti svu svoju moć

U obraćanju naciji, izraelski premijer Benjamin Netanijahu obećao je večeras da će iskoristiti svu moć Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) da uništi Hamasove sposobnosti.

Nazvavši današnje događaje nečim "nikad viđenim u Izraelu", on se zakleo da će obezbjediti "da se to nikada više ne ponovi", prenio je "Tajms of Izrael".

Netanijahu je rekao da je Hamas ''započeo okrutni i zli rat'', napadajući nevine civile, mlade i stare.

"Pobjedićemo, ali će cijena biti visoka", istakao je Netanijahu. Prema njegovim riječima, Hamas ''želi da ubije sve Izraelce i masakrira ih''.

"Ono što se danas dogodilo nikada ranije nije viđeno u Izraelu i ja ću se pobrinuti da se to više nikada ne ponovi…IDF će odmah upotrijebiti svu svoju moć da uništi Hamasove sposobnosti", kazao je on istakavši da će ovaj "crni dan" biti "osvećen".

Izrael će svuda gađati Hamas - pretvarajući mjesta na kojima se "skriva i djeluje" u gradove ruševina, naglasio je Netanijahu.

On je poručio "stanovnicima Gaze" da "odmah izađu jer će svuda djelovati punom snagom".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana