U Kijevu mirno, diplomatske igre u toku

Agencije
U Kijevu mirno, diplomatske igre u toku

Kijev, Moskva, Berlin - Stanje u Kijevu trenutno je mirno. Moskva sumnja u legitimet novih vlasti i prijeti embargom na njene poljoprivredne, a možda i druge proizvode.

U Kijevu su danas otvorene prodavnice, restorani i željeznička stanica, taksisti voze, a policije nema na ulicama, mada su se protekle noći čuli pucnji, javio je dopisnik Itar-Tasa.

Ova zemlja se, međutim, kao posljedicom krvavih nemira i dugogodišnje recesije, suočava sa prijetnjom brzog bankrota, ali i nagoviještenim embargom Rusije na njene poljoprivredne, a možda i druge proizvode.

Istovremeno, ruski premijer Dmitrij Medvedev je izjavio da njegova vlada gaji ozbiljne sumnje u legitimitet onih koji su došli na vlast u Ukrajini nakon opoziva predsjednika Viktora Janukoviča, dodavši da činjenica da su neke države priznale takvo stanje predstavlja "odstupanje od normale".

Ruski MIP je ocijenio da se ukrajinski mirovni sporazum koristi kao paravan za otimanje vlasti i da novo ukrajinsko vođstvo koristi "terorističke metode" u primjeni pritiska na neistomišljenike, uključujući one na Krimu i istoku Ukrajine.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je danas da treba sačuvati jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine i poslao izaslanika u Kijev. Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus apelovao je na Rusiju da nastavi sa pružanjem finansijske pomoći Ukrajini, jer je pogođena političkom krizom i "nema vremena za gubljenje".

Grčki ministar spoljnih poslova Evangelos Venizelos predložio je održavanje međunarodne konferencije uz učešće Evropske unije, Rusije i finansijskih institucija, da bi se izbjegao bankrot Ukrajine.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer upozorio je da želja za osvetom ne smije definisati politiku nove ukrajinske vlasti i da buduće političke vođe moraju zaustaviti eskalaciju nasilja, tražiti dijalog i težiti harmoniji političkih partija i regiona.

Oland i Putin o ukrajinskoj krizi

Francuski predsjednik Fransoa Oland istakao je danas u razgovoru sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom neophodnost mirne tranzicije u Ukrajini i značaj teritorijalnog integriteta ove države.
Oland, koji je razgovarao telefonom sa ruskim predsjednikom, istakao je da očekuje će nove vlasti omogućiti organizovanje predsjedničkih izbora i pokretanje neophodnih reformi u Ukrajini, saopšteno je iz kabineta francuskog predsjednika.

"Treba učiniti sve da finansijska pomoć bude upućena u ovom teškom periodu za Ukrajinu da bi se pružila podrška ekonomskoj modernizaciji", poručio je francuski predsjednik, dok se Ukrajina okrenula Zapadu za finansijsku pomoć.

Oland je zatražio da EU i Rusija zajedno rade u tom smislu i dogovorio se sa Vladimirom Putinom da nastave konsultacije, prenio je AFP.

Razgovor dvojice zvaničnika uslijedio je, nakon što je Rusija osporila legitimitet i metode novih ukrajinskih vlasti.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je podršku koju su zapadne zemlje dale prijevremenim predsjedničkim izborima u maju, poslije smjene predsjednika Viktora Janukoviča. /kraj/bn

Timošenkova ide na liječenje u Njemačku

Nekadašnji premijer Ukrajine Julija Timošenko ići će u Njemačku na liječenje, objavljeno je na sajtu njene partije Otadžbina, dva dana nakon što je oslobođena iz zatvora.
Timošenkova, koja boluje od diskus hernije, prihvatila je ponudu njemačkog kancelara Angele Merkel, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski poslanici podržali su 22. februara ubrzanu proceduru za oslobađanje bivšeg premijera Julije Timošenko, bez odobrenja predsjednika države Viktora Janukoviča.

Timošenkova je 2011. godine osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja u vezi sa sporazumom sa Rusijom o isporuci gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana