U Avganistanu ubijeno troje španskih turista

Agencije
U Avganistanu ubijeno troje španskih turista

Španski i avganistanski službeni izvori su objavili da su troje španskih turista i Avganistanac ubijeni iz vatrenog oružja u Bamjanu, gradu u centralnom dijelu Avganistana. Riječ je o prvom napadu na strane turiste u Avganistanu od povratka na vlast talibana u avgustu 2021.

„Troje stranaca i jedan Avganistanac su ubijeni, a četiri stranca i troje Avganistanaca je ranjeno u napadima iz vatrenog oružja“, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Abdul Matin Kani, ne pojasnivši stoji li iza napada jedna ili više osoba.

U Madridu, izvor iz Ministarstva spoljnih poslova objavio je da su troje ubijenih stranaca Španci.

„Troje Španaca ubijeno je i najmanje jedan ranjen u pucnjavi u Avganistanu“, rekao je taj izvor koji je želio ostati neimenovan. Dodao je da Ministarstvo nastoji razjasniti što se dogodilo, pomoći povrijeđenima i kontaktirati porodice.

Premijer Španije Pedro Sančez rekao je da je šokiran ubistvom španskih turista i dodao da prati situaciju.

U Kabulu je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova kazao da je četvero osumnjičenih uhapšeno. Bolnički izvori kazali su da su četvero povrijeđenih državljani Norveške, Australije, Litvanije i Španije. Još uvijek nije poznato koji je bio motiv napada.

Bamjan je glavno turističko odredište u Avganistanu u kojem se nalazi i dio pod zaštitom UNESKO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana