U američkom napadu u Siriji ima poginulih

Agencije
U američkom napadu u Siriji ima poginulih

ISTANBUL- U američkim vazdušnim udarima u istočnoj Siriji poginulo je najmanje 17 osoba, saopštili su danas sirijski izvori.

S druge strane, pripadnik proiranske milicije rekao je za AP da je nastradao jedan njihov član a da je nekoliko ranjeno.

Pentagon je saopštio da su na meti napada noćas bili objekti koji pripadaju proiranskoj miliciji, prenosi Rojters.

Damask se još nije zvanično oglasio povodom napada.

Ovaj je vazdušni udar prva američka vojna akcija od stupanja na dužnost administracije novog predsednika Džoa Bajdena.

Američka vojska izvela je po nalogu predsjednika Džoa Bajdena vazdušne udare u istočnoj Siriji na objekte za koje Pentagon kaže da pripadaju proiranskoj miliciji.

Vazdušni udar predstavlja odgovor na raketni napad na američke mete u Iraku i bio je ograničenih razmera, moguće da ne bi došlo do eskalacije, prenosi Rojters.

- Po nalogu predsjednika Bajdena, američka vojska ranije večeras izvela je vazdušne napade na infrastrukturu koju koriste militantne grupe uz podršku Irana u istočnoj Siriji - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

On je naveio da će Bajden djelovati u cilju zaštite američkih i koalicionih vojnika.

- U isto vrijeme djelovali smo na određen način sa ciljem da dođe do deeskalacije ukupne situacije na istoku Sirije i u Iraku -  dodao je Kirbi.

On je rekao da su u napadima uništeni mnogi objekti na graničnom kontrolom punktu koje koriste proiranske grupe kao što su Kataib Hezbolah i Kataib Sajid al-Šuhada.

- Moskva snažno osuđuje američke vazdušne udare u Siriji  - rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je rekla da Rusija "poziva na bezuslovno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije".

Vašington je ranije saopštio da su ovi udari odgovor na seriju raketnih napada na američke lokacije u Iraku ovog mjeseca, uključujući ispaljivanje 14 raketa na vojnu bazu u iračkom Kurdistanu, gdje su smještene američke trupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana