Turska: Otmičari ubijeni, preminuo tužilac

Tanjug
Turska: Otmičari ubijeni, preminuo tužilac

Istanbul - Dva člana ljevičarske grupe koji su držali tužioca kao taoca u zgradi suda u Istanbulu ubijeni su u policijskoj akciji, javio je šef istanbulske policije.

Osim toga, kako ističu bolnički izvori, istanbulski tužilac je takođe preminuo.

"Preminuo je kad je stigao u bolnicu. Dali smo sve od sebe da ga spasemo", rekao je zvaničnik iz bolnice "Florens Najntingejl", prenose agencije.

Smrt tužioca potvrdili su i turski šef diplomatije i premijer.

Zvaničnici su ranije saopštili da je Kiraz odmah prebačen u bolnicu, gdje je na operaciji.

"Tužilac je u teškom stanju i bori se za život... dvojica terorista su ubijena", rekao je novinarima šef policije Selami Altunok, i dodao da je sve učinjeno da se ubijede otmičari da se dobrovoljno predaju.

Altunok je rekao da je policija pregovarala sa otmičarima šest sati prije nasilnog kraja ove talačke krize.

On je dodao da su bezbjednosne snage pokrenule akciju spasavanja pošto su se iz zgrade suda čuli pucnji, prenijela je agencija Rojters.

U toku dana, kako su prenijele agencije na osnovu izjave svjedoka, u zgradi suda odjeknula je eksplozija, a osim toga, čula se i eksplozija.

Agencija Rojters, navodi da se čula pucnjava i da se iz zgrade širi dim, dok AFP prenosi da se čula eksplozija.

Prije zvanične potvrde, na sajtu povezanom sa radikalnom ljevičarskom grupom objavljeno je da je talac ranjen dok su napadači ubijeni.

Nakon toga, ispred zgrade viđeni su pripadnici bezbjednosnih snaga, dok su lekari Hitne viđeni kod zadnjeg ulaza u zgradu suda, naveo je Rojters.

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front (DHKP-C) objavila je fotografiju tužioca sa prislonjenim pištoljem na čelo.

U međuvremenu je istekao rok koji su napadači dali tužiocu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana.

Među zahtjevima je i javno priznanje preko televizije odgovornih policajaca, kao i oslobađanje ljudi koji su uhapšeni zbog učestvovanja u mitinzima solidarnosti, organizovanim poslije smrti tinejdžera.

U početku je rad u sudnicama nastavljen, ali sat vremena poslije napada televizijske stanice su javile da su bezbjednosne snage evakuisale zgradu da bi se "pripremile za pokretanje operacije sa ciljem okončanja krize", navodi list.

Turska agencija Dogan je prenijela izjavu ministra energetike Tanera Jildiza koji je rekao da "nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici".

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front postoji od 1978. godine. Odgovorna je za više ubistava i samoubilačkih napada. Turska, SAD i EU je tretiraju kao terorističku grupu, prenijela je Raša tudej.

Vjeruje se da je grupa odgovorna za napade na tursku policiju 2001. godine, a 10. septembra iste godine izvela je samoubilački napad u kom su ubijene tri osobe.

Zabrana TV prenosa

Talačka kriza na sudu u Istanbulu dovela je do još jedne zabrane - direktnog prenošenja takvih događaja na televiziji, pa je sada takvih i sličnih zabrana ukupno više od 150 izrečenih u posljednjih četiri godine u Turskoj.

Zamjenik premijera Jalčin Akdogan je o zabrani televizijskog prenošenja obavjestio regulatorno tijelo turske radio i televizije (RTUK), pozivajući se na premijerovo ovlašćenje o privremenoj zabrani emitovanja u slučajevima vezanim za nacionalnu bezbjednost i javni red, javio je list "Hurijet".

O tome je RTUK obavješten ubrzo pošto su pripadnici ilegalne radikalne ljevičarske grupe u utrorak prije podne uzeli za taoca tužioca Mehmeta Selima Kiraza i prijete da će ga ubiti ukoliko vlasti ne ispune njihove zahtjeve.

Kiraz istražuje ubistvo 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine, poslije 269 dana provedenih u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom ljeta 2013. godine, a otac ubijenog oglasio se ranije pozivajući otmičare da oslobode tužioca, prenijele su agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana