Tramp vratio prvog zatvorenika iz Gvantanama

Srna
Tramp vratio prvog zatvorenika iz Gvantanama

Vašington - Saudijski zatvorenik iz Gvantanama vraćen je u svoju zemlju po odluci Pentagona, što je prvi ovakav potez pod administracijom američkog predsjednika Donalda Trampa.

Dugo očekivanim transferom Ahmeda Haze el Darbija, koji se izjasnio kao kriv za pomoganje u planiranju napada na francuski naftni tanker, broj zatvorenika u američkoj bazi u Gvantanamu, na Kubi, smanjen je na 40.


Pentagon je istovremeno objavio da je ministar odbrane Džim Matis poslao Bijeloj kući dopis u kojem kaže da bi Gvantanamo mogao da počne da prima nove pritvorenike, prenio je AFP.

Darbi je priznao krivicu u februaru 2014. godine. U napadu na brod "MV Limburg" poginuo je jedan bugarski mornar, a dvanaest mornara je povrijeđeno. Tada je nastala velika naftna mrlja u Adenskom zalivu.

Saudijac je osuđen na 13 godina zatvora, a kazna mu se računa od datuma kada je priznao krivicu.

Prema postignutom dogovoru, poslije dodatne četiri godine provodene u Gvantanamu, on može da odsluži ostatak kazne u luksuznom rehabilitacionom centru u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, gdje bivši ekstremisti dobijaju savjete i prolaze proces ideološkog "čišćenja".

Bezbjednosni portparol rekao je saudijskoj državnoj novinskoj agenciji SPA da je Darbi stigao u kraljevinu sinoć.

Njegova porodica obaviještena je o povratku i uređeno je da se oni sastanu, rekao je portparol i potvrdio da će Darbi proći "program rehabilitacije".

Gvantanamo nije primao nove pritvorenike od 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana