Tramp povlači SAD iz Savjeta UN?

Agencije
Tramp povlači SAD iz Savjeta UN?

Vašington - Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa razmatra mogućnost povlačenja SAD iz Savjeta UN za ljudska prava.

To tijelo je optuženo za predrasude protiv Izraela i kritikovano jer u svom sastavu ima zemlje koje krše ljudska prava, piše sajt "Politiko", pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Uoči narednog zasjedanja Savjeta, koje počinje danas, ne očekuje se da će se SAD odmah povući, ali će rasprava o napuštanju Savjeta vjerovatno uznemiriti međunarodne aktiviste koji su već zabrinuti da bi SAD mogle da umanje svoje napore u globalnoj zaštiti ljudskih prava pod Trampovim mandatom, navodi taj portal.

U donošenju konačne odluke o članstvu u Savjetu vjerovatno će učestvovati američki državni sekretar Reks Tilerson, ambasadorka SAD u UN Niki Hejli i predsjednik Tramp lično.

Bivši zvaničnik Stejt departmenta koji je upoznat sa razgovorima o daljem članstvu SAD u Savjetu rekao je da se raspravlja o načinu na koji Savjet gleda na Izrael, ali se postavljaju i pitanja o sastavu Savjeta i o samoj korisnosti tog tijela.

"Politiko" napominje da se u sastavu 47-članog Savjeta UN za ljudska prava nalaze i zemlje poznate po kršenju tih prava kao što su, kako navodi, Kina i Saudijska Arabija.

Politika američkog predsjednika našla se na udaru kritike američkog milijardera Vorena Bafeta, koji je pohvalio je doprinos koji su imigranti dali "pravnoj državi" i napretku SAD.

On je to rekao u vrijeme kada predsjednik Donald Tramp želi da pooštri i ubrza postupak deportacije ilegalnih imigranata.

Bafet je naveo da su tokom 240 godina Amerikanci ulagali u inventivnost, tržišnu ekonomiju i primali talentovane i ambiciozne imigrante. On je to naveo u godišnjem pismu dioničarima svog holdinga "Barkšir Hatavej".

Pismom dioničarima Bafet je indirektno upozorio na neprihvatljivost stavova predsjednika Donalda Trampa koji planira da novom uredbom ograniči useljavanje u SAD kao i da pooštri postupke deportacija osoba koje nemaju regulisan status. Bafet je u predizbornoj kampanji podržao demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton, iako je njegova grupa profitirala zahvaljujući pobjedi republikanca Trampa.

Bafetov holding je od oktobra do decembra prošle godine ostvario neto dobit od 6,3 milijarde dolara, što je rast od oko 15 odsto za godinu dana, pokazuju rezultati koji su objavljeni u subotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana