Tramp pooštrava mjere protiv terorista

Agencije
Tramp pooštrava mjere protiv terorista

Vašington - Predsjednik SAD Donald Tramp je na dan godišnjice napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine izdao izvršno naređenje o proširenju ovlašćenja administracije u progonu osumnjičenih terorista i njihovih finansijera i pristalica, saopšteno je u Vašingtonu.

Sankcije se odnose na 15 lidera, pojedinca i entiteta povezanih s grupama kao što su Hamas, “Al-Kaida”, Islamska država i iranska Revolucionarna garda.

- Izvršno naređenje predsjednika Trampa dodatno jača napore protiv terorizma - rekao je državni sekretar Majkl Pompeo.

On je rekao da je Tramp izmijenio prethodno izvršno naređenje predsjednika Džordža Buša, potpisano poslije napada, dodavanjem klauzula prema kojima država može direktno da cilja lidere osumnjičenih terorističkih grupa i njihove saradnike.

Amerika je juče brojnim aktivnostima i pomenima obilježila 18. godišnjicu napada u kojima je ubijeno je 2.976 ljudi u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji. “Njujork tajms” je krajem prošlog mjeseca pisao da će navodni organizator napada Halid Šeik Mohamed i još četiri muškarca iz zatvora u Gvantanamu biti konačno izvedeni pred američki vojni sud 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana