Tramp: Ne znam ništa o hapšenju Asanža

Agencije
Tramp: Ne znam ništa o hapšenju Asanža

Vašington - Predsjednik SAD Donald Tramp odbio je da prokomentariše hapšenje osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža.

On je novinarima u Ovalnoj kancelariji u Vašingtonu rekao da ne zna ništa o “Vikiliksu”, niti o hapšenju Asanža, javio je list “SAD danas”.

“Zaista ne znam ništa o tome. To nije moj posao u životu. Ne znam ništa o žVikiliksuž, to nije moja stvar”, istakao je Tramp. Tramp je tokom predizborne kampanje u SAD 2016. godine u više navrata hvalio “Vikiliks” zbog objavljivanja dokumenata ukradenih od demokrata o ruskim naporima da utiču na izbore u korist predsjednika SAD.

Policija u Londonu uhapsila je danas Asanža u Ambasadi Ekvadora, nakon što su ekvadorske vlasti ukinule azil osnivaču “Vikiliksa”. On je pred sudom proglašen krivim za kršenje uslova kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. maja. Asanž bi mogao biti osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 mjeseci.

SAD su zatražile izručenje Asanža, kojeg je Vašington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšim američkim vojnim obavještajnim analitičarom Čelsijem Meningom 2010. godine. Asanž je, navodno, želio da objavi povjerljive vojne dokumente o aktivnostima SAD u Iraku, Avganistanu i drugim zemljama.

Američko Ministarstvo pravde objavilo je da bi Asanžu u SAD mogla biti izrečena kazna zatvora od pet godina. /kraj/pj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana