Tramp najavio početak prenosa vlasti Bajdenu

Srna, Tanjug
Tramp najavio početak prenosa vlasti Bajdenu

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Donald Tramp odobrio je federalnim agencijama da počnu saradnju sa budućom administracijom izabranog predsjednika Džozefa Bajdena, a time i prenos vlasti, iako sedmicama odbija da prizna poraz na izborima.

Tramp je napisao na "Tviteru" da odobrava ovu mjeru neposredno nakon što je Administracija za opšte usluge (GSA) stupila u kontakt sa Bajdenovim timom da bi počela rad na prenosu ovlaštenja.

Tramp je obećao da će nastaviti da se bori za poništavanje izbora i rekao da vjeruje da će pobijediti, ali je dodao da je "u najboljem interesu" zemlje da se dozvoli početak procesa tranzicije, prenijela je agencija DPA.

Bajdenova kancelarija potvrdila je ovaj potez.

- Konačna odluka je definitivna akcija administracije da formalno počne proces tranzicije sa federalnim agencijama - navodi se u saopštenju.

Direktor tranziconog tima Johanes Abraham rekao je da današnja odluka predstavlja "neophodni korak na početku rješavanja izazova sa kojima se suočava naša zemlja, uključujući dovođenje pandemije pod kontrolu i oporavak ekonomije".

GSA je ključna agencija američke administracije koja će pružati sve resurse i ostalu podršku Bjadenu dok ne preuzme funkciju u januaru.

Prema zakonu u SAD, odlazeća administracija mora da sarađuje sa timom budućeg predsjednika da bi se osigurala stabilnost.

Tramp je neosnovano tvrdio da je pobijedio na izborima i pokrenuo je brojne sudske procese da bi spriječio da Bajden bude proglašen za pobjednika.

U Mičigenu je tijelo nadležno za izborne rezultate proglasilo pobjedu Bajdena u ovoj državi.

U međuvremenu, novoizabrani američki predsjednik odabrao je ljude koji će biti u njegovoj administraciji, kao i osoblje Bijele kuće, a nominovao je Alehandra Majorkasa, advokata kubanskog porijekla, za ministra unutrašnje bezbjednosti SAD.

Bajdenov tranzicioni tim saopšti je da je Majorkasu, bivšem državnom tužiocu Kalifornije i zamjeniku ministra unutrašnje bezbjednosti SAD u Obaminoj administraciji, ukazano povjerenje da vodi ministarstvo i od njega se očekuje da "preokrene Trampovu tvrdu imigracionu politiku".

Ako ova nominacija bude verifikovana i u Kongresu, Majorkas će postati prvi Hispanoamerikanac šef unutrašnje bezbjednosti SAD koji je rođen u inostranstvu.

Novi državni sekretar biće Entoni Blinken, Džejk Saliven će biti savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Ejvril Hejns direktor nacionalne obavještajne službe, a Linda Tomas-Grinfild ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana