Tramp guvernerima: Vi ste slabići, treba da hapsite ljude

Tanjug
Tramp guvernerima: Vi ste slabići, treba da hapsite ljude

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp zatražio je agresivniju reakciju od guvernera saveznih američkih država, čiji građani protestuju širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije.

"Morate da budete dominantni, ili ćete izgledati poput gomile budala, morate da hapsite i sudite ljudima", rekao je Tramp guvernerima tokom telefonskog sastanka, prenosi CNN pozivajući se na audio-snimak razgovora u koji tvrdi da je imao uvid.

Tramp je djelovao bijesno tokom sastaka i kritikovao je blag odgovor na proteste u određenim mjestima što je, kako tvrdi, dovelo do nasilja na ulicama.

"Većina vas su slabići. Treba da hapsite ljude", rekao je Tramp tokom sastanka sa guvernerima kojem je prisustvovao i ministar pravde Vilijam Bar, dodaje Glas Amerike.

Tramp je ponovio da vjeruje da nasilje podstiče radikalna ljevica.

On je tražio od guvernera da rasporede pripadnike Nacionalne garde, koju je pohvalio kao faktor smirivanja situacije u Mineapolisu.

Takođe, zatražio je primjenu sličnih oštrijih mjera u gradovima u kojima je nasilje eskaliralo, poput Njujorka, Filadelfije i Los Andelesa.

"Treba da hapsite i pratite ljude. Da odsluže desetogodišnje zatvorske kazne i ovako nešto se više neće dešavati. Mi to radimo u Vašingtonu. Uradićemo nešto što nije činjeno ranije", rekao je Tramp.

Tramp je guvernerima zamjerio da djeluju kao budale, jer nisu zatražili više pripadnika Nacionalne garde na gradskim ulicama.

Bar je prenio guvernerima da će zajednička protivteroristička jedinica biti korišćena za lociranje "agitatora", a od njih je zatražio i da povrate kontrolu nad ulicama i uhvate izgrednike.

Prethodno je Bijela kuća pozvala na uspostavljanje reda i mira, a okrivila je "agitatore" za nasilne proteste koji se šestu noć zaredom održavaju širom Sjedinjenih Država.

"U ovoj državi potrebni su nam red i mir", rekla je portparolka Bele kuce Kejli Mekeneni.

Ona je za Foks njuz rekla da je Antifa, kako se izrazila, sigurno odgovorna za nasilje koje se događa u američkim gradovima.

Tramp je juče na Tviteru naveo da će Sjedinjene Americke Države označiti Antifu kao terorističku organizaciju.

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana