Tramp: CIA postala paravojska

Srna
Tramp: CIA postala paravojska

Vašington - Američki predsjednik Donald Tramp dao je odobrenje Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) da izvodi napade iz bespilotnih letjelica na "osumnjičene teroriste".

U vrijeme prethodnog prvog čovjeka SAD Baraka Obame to pravo je imao samo Pentagon, kako prenose svjetski mediji, "zbog transparentnosti".

Neimenovani američki zvaničnici su prenijeli da je Tramp proširio moć CIA i prenio pravo korišćenja napada iz dronova od Pentagona, piše "Volstrit žurnal".

Trampova administracija nije potvrdila ove glasine.

Kako se navodi, prema novom ovlašćenju, CIA neće morati da traži dozvolu od Pentagona, niti od Bijele kuće prije nego što pokrene aktivnosti naoružanih dronova.

Tokom Obaminih godina Pentagon i CIA su radili "u tandemu", a stručnjaci strahuju da ovakav potez Trampa od CIA stvara paravojnu formaciju.

Tramp je juče najavio da će pokloniti svoju predsjedničku platu na kraju godine i zatražio od medija da mu pomognu da odluči kome da donira taj novac.

- Tramp planira da donira svoju platu u iznosu od 400.000 dolara i dopustiće medijima da odluče kome će otići taj novac - rekao je portparol Bijele kuće Šon Spajser.

Iako je to izazvalo smijeh među novinarima, Spajser je rekao da je zahtjev ozbiljan.

Poklanjanje plate u dobrotvorne svrhe bilo je jedno od Trampovih obećanja u izbornoj kampanji, podsjetio je Spajser. Naime, Tramp je tokom kampanje obećao da će se odreći svoje plate. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana