Tonga: Stigao avion sa pomoći iz inostranstva

Tanjug
Tonga: Stigao avion sa pomoći iz inostranstva

VELINGTON - Prvi avion sa inostranom pomoći stigao je u Tongu, donoseći preko potrebnu vodu i druge zalihe, javlja BiBiSi.

Novi Zeland je saopštio da je njegov vojni avion sletio na glavni aerodrom u Tongi nakon što su radnici očistili debeo sloj pepela sa aerodromske piste u prijestonici Nukualofa.

Na putu su i drugi avioni i brodovi koje su poslali Novi Zeland i Australija.

Subotnja erupcija podmorskog vulkana i talas cunamija doveli su do toga da je vulkanski pepeo prekrio ostrva u tom arhipelagu, što je prouzrokovalo ozbiljan zdravstveni rizik, jer pepeo i morska voda zagađuju zalihe vode.

Spasilački timovi i stotine dobrovoljaca su danima očajnički radili na čišćenju piste aerodroma koristeći kolica i lopate, što je novozelandski komandant združenih snaga admiral Džim Gilmur okarakterisao kao "kolosalne napore".

On je novinarima danas rekao da je novozelandski vojni avion "C-130 Herkules" sletio u Tongu nešto posle 16:00 po lokalnom vremenu i da je bio natovaren kontejnerima za vodu, setovima za privremeno sklonište, električnim generatorima, higijenskim i porodičnim kompletima i komunikacionom opremom.

Australija je saopštila da prvi od njena dva aviona "Boeing C-17 Globemaster", koji je takođe stigao danas u Tongu, ima uređaj za "čišćenje" koji pomaže da se pista drži čistom.

Oprema za popravku i unapređenje telekomunikacija, kao i osnovne zalihe vode, lijekova i higijene su prioritet u prvoj stranoj pomoći.

Tonganske vlasti zatražile su da primopredaja pomoći bude obavljena gotovo beskontaktno, kako bi se spriječio rizik od širenja kovida na ostrvo koje je do sada imalo samo jedan slučaj virusa tokom pandemije.

Vlasti Australije i Novog Zelanda su se složile sa tim, a Australija je poručila da se niko neće iskrcati iz njihovih aviona.

"Očekuje se da će letelica biti na zemlji do 90 minuta pre nego što se vrati na Novi Zeland", izjavio je novozelandski ministar odbrane Peni Henare.

U erupciji vulkana i cunamiju su poginule najmanje tri osobe, a komunikacija je ograničena, budući da je Tonga tek sada počela da ponovo uspostavlja kontakt nakon pet dana odsečenosti od ostatka sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana