Teror u Briselu: Grad blokiran, raste broj žrtava

Agencije
Teror u Briselu: Grad blokiran, raste broj žrtava

Brisel - Serija eksplozija potresla je jutros aerodrom i mrežu metroa u Briselu, stradale su najmanje 34 osobe, povređeno je više od 170, a prestonica EU je blokirana.

Islamska država je preuzela odgovornost, a u pitanju je novi napad u srcu Evrope nakon smrtonosnih napada u Parizu 2015.

Potvrđeno je da je bombaš samoubica izazvao jednu od dvije eksplozije na aerodromu Zaventem oko 8 časova, a sat kasnije se čula eksplozija u metrou, u stanici nedaleko od zgrada u kojima se nalaze institucije Evropske unije.

Tri sata poslije napada policija je izvela i kontrolisanu eksploziju u takozvanom evropskom kvartu u Briselu, u kome se nalaze institucije Evropske unije. Istovremeno je nađen i sumnjivi paket kod kraljevske palate.

Broj žrtava i povređenih nije zvanično potvrđen, a strahuje se da će biti više od 40 žrtava. Prema posljednjim informacijama belgijskih medija - u metrou je stradalo 20 ljudi, a na aerodromu njih 14.

Cio grad je u blokadi, bezbjednost u Briselu je na najvišem nivou, na ulicama su jake policijske i vojne snage, nad gradom lete helikopteri, a aerodrom i sistemi podzemne željeznice i javnog prevoza su evakuisani i zatvoreni.

Pod blokadom su i zgrade EU, a evakuisana je i kraljevska palata.

Napadi su se dogodili samo nekoliko dana nakon hapšenja glavnog osumnjičenog za organizaciju napada u Parizu Salaha Abdeslama.

Zvaničnici još nisu saopštili konačan broj žrtava, ali strane agencije se pozivaju na policijske izvore i navode da je na aerodromu stradalo od 13 do 17 ljudi, kao i da u stanici Malbek ima najmanje 15 mrtvih.

Povređenih ima više od 130, a mnogi od njih su zadobili teške povrede i spekuliše se o desetinama ljudi u kritičnom stanju.

Napadnute stanice metroa Malbek i Šuman se nalaze u blizini takozvanog evropskog kvarta, u kome se nalaze institucije Evropske unije. Evropska komisija je apelovala na sve zaposlene da ne izlaze na ulice, a svi sastanci zakazani za danas su otkazani.

Premijer Šarl Mišel je, obraćajući se preko televizije naciji, rekao da se "ono od čega smo strahovali dogodilo i da je zemlja je pogođena bezočnim, žestokim i kukavičkim atentatima".

"Važno je da sad utvrdimo postojeće stanje i žrtve, uključujući strance", dodao je belgijski premijer i rekao da se ranjeni prebacuju u više bolnica.

"Ima mnogo mrtvih", rekao je Mišel, ali nije navodio tačan broj poginulih u terorističkim napadima na aerodromu i metrou i jedino je podvukao da su vlasti podigle nivo opasnosti od terorizma na četvrti stepen.

Istovremeno, Belgija je podigla nivo bezbjednosti zbog terorizma na najviši, četvrti nivo.

Takođe, američki zvaničnici su saopštili da su povećali mjere bezbjednosti iz straha od terorističkih napada. Širom Evrope se podiže nivo pripravnosti.

Lokalni mediji prenose da su se prije eksplozija na aerodromu "čuli pucnji i povici na arapskom", ali te informacije još nisu potvrđene.

Društvene mreže su preplavile fotografije i snimci sa mjesta napada, a među njima je i mnogo onih čija autentičnost nije potvrđena. Pojedini mediji su objavili i navodne snimke sa aerodroma, ali su u pitanju snimci sa napada na moskovski aerodrom Domodedovo iz 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana