Talibani: Žena nije vlasništvo, već slobodno biće

Tanjug
Foto: GS

KABUL - Talibanska vlada u Avganistanu objavila je danas dekret o pravima žena u kojem se navodi da žene ne treba da se smatraju "vlasništvom" i da ne bi trebalo da budu prisiljavane na brak.

"Žena nije vlasništvo, već plemenito i slobodno ljudsko biće, niko je ne može dati nikome u zamijenu za mir ili da se prekine neprijateljstvo", navodi se u dekretu talibana koji je objavio njihov portparol Zabihulah Mudžahid.

Dekretom su utvrđena pravila koja regulišu brak i imovinu za žene, navodeći da žene ne bi trebalo da budu prisiljene na brak i da udovice treba da imaju udio u imovini svog pokojnog muža.

Sudovi bi trebalo da uzmu u obzir ova pravila prilikom donošenja odluka, a ministarstva za vjerska pitanja i informisanje trebalo bi da promovišu ova prava, navodi se u uredbi.

Međutim, dekretom se ne pominje da žene mogu da rade ili pristupaju objektima van kuće ili obrazovanju, što je ranije izazvalo veliku zabrinutost i kritike međunarodne zajednice.

Tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001. godine, talibani su zabranili ženama da napuštaju kuću bez muškog rođaka i potpunog pokrivanja lica i glave, dok je djevojčicama bilo zabranjeno obrazovanje.

Talibani, međutim, sada tvrde da su se promijenili i da je dozvoljeno otvaranje srednjih škola za djevojčice u nekim provincijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana