SZO: Raspodijelite doze, umjesto da vakcinišete djecu

Srna
SZO: Raspodijelite doze, umjesto da vakcinišete djecu

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ zatražila je od bogatih zemalja da ponovo razmotre planove za vakcinaciju djece i da, umjesto toga, doniraju vakcine protiv kovida 19 u program "Kovaks" radi raspodjele doza siromašnijim zemljama.

SZO je izrazila nadu da će više zemalja pratiti primjer Francuske i Švedske u donaciji vakcina "Kovaksu" nakon imunizacije prioritetnog dijela stanovništva.

Kanada i SAD su među zemljama koje su odobrile vakcine za upotrebu nad adolescentima. Međutim, iz SZO je saopšteno da su u toku razgovori sa Vašingtonom za podjelu doza.

"Shvatam zašto neke zemlje žele da vakcinišu svoju djecu i adolescente, ali tražim od njih da to ponovo razmotre i da, umjesto toga, doniraju vakcine "Kovaksu"", naglasio je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

"Kovaks" je do sada dostavio oko 60 miliona doza i pokušava da ispuni postavljene ciljeve s obzirom na to da postoje zabrane na izvoz "Astra Zenekine" vakcine iz Indije pošto je u toj zemlji sve više zaraženih. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana