SZO: Potpuna zabrana putovanja neće zaustaviti pandemiju

Srna
Foto: Agencije

ŽENEVA- Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) vjeruje da se pandemija kovid 19 ne može zaustaviti potpunom zabranom međunarodnog putovanja, navodi se u preporuci SZO za međunarodni saobraćaj u vezi sa novim sojem virusa korona omikron.

"Potpuna zabrana putovanja neće spriječiti širenje virusa svijetom, a stavlja težak teret na živote ljudi i sredstva za život", navodi se u preporuci.

U dokumentu se ističe da zemlje treba da nastave sa pristupom koji je zasnovan na dokazima i procjeni rizika prilikom uvođenja mjera za putovanja, u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim regulativama.

Osim toga, potpune zabrane putovanja "mogu nepovoljno da utiču na globalne zdravstvene napore tokom pandemije, destimulišući zemlje da prijave i objave epidemiološke i sekventne podatke", naglašeno je iz SZO.

Među preporučenim mjerama, SZO navodi provjeru putnika prije putovanja ili po dolasku, uključujući upotrebom testova za virus korona ili primjenom karantina za međunarodne putnike. Ove mjere, međutim, treba definisati kroz proces procjene rizika.

SZO dodaje da mjere treba da budu srazmjerne riziku i vremenski ograničene i da se primjenjuju "uz poštovanje dostojanstva putnika, ljudskih prava i osnovnih sloboda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana