Svjetski lideri zabrinuti zbog stanja u Avganistanu

Tanjug
Svjetski lideri zabrinuti zbog stanja u Avganistanu

NjUJORK - Više od 20 zemalja, uključujući SAD, Njemačku i Veliku Britaniju, objavilo je zajedničko saopštenje kojim izražavaju zabrinutost po pitanju navoda da su bivši članovi bezbjednosnih snaga nestali ili da su smaknuti u Avganistanu.

Saopštenje dolazi nakon izvještaja organizacije za zaštitu i unapređenje ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) od utorka u kojem se navodi da je više od stotinu bivših pripadnika avganistanskih sigurnosnih snaga ubijeno ili je nestalo otkad su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom prije gotovo četiri mjeseca, prenose agencije.

-Naglašavamo da navodne radnje predstavljaju ozbiljnu zloupotrebu ljudskih prava i da su u suprotnosti s pomilovanjima koja su talibani najavili - piše u zajedničkom saopštenju koje je objavio američki Stejt Department.

Zemlje, među kojima su Kanada, Japan i Švedska, pozvale su na punu i transparentnu istragu navoda HRW -a.

-Oni koji su odgovorni moraju odgovarati, a ti koraci moraju se jasno objaviti kao trenutno odvraćanje od daljih ubistava i nestanaka. Nastavićemo da procjenjujemo talibane prema njihovim radnjama- rečeno je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana