Švedsko "ne": Protesti protiv NATO-a i Turske

G.S.
Švedsko "ne": Protesti protiv NATO-a i Turske

​STOKHOLM - Stotine ljudi danas se okupilo na protestima protiv NATO-a i Turske u centru Stokholma, javljaju lokalni mediji.

Demonstranti su, između ostalog, protiv ulaska Švedske u NATO i novog zakona o terorizmu koji je stupio na snagu u Švedskoj, piše list "Dagens Nyheter".

Turske vlasti su tražile da se skup zabrani, međutim policija je dala dozvolu za održavanje događaja.

Protest organizuje Alijansa protiv NATO-a, koja uključuje nekoliko različitih organizacija.

Organizatori su okupljenima podijelili zastave Radničke partije Kurdistana (PKK), poručivši da je to protest protiv novog zakona o terorizmu.

Portparol Alijanse protiv NATO-a Tomas Petereson izjavio je da vlada želi da iskoristi zakon za hapšenje Kurda u zemlji.

"Žele da ih pokažu kao trofeje Erdoanu kako bi on pustio Švedsku u NATO", rekao je on, prenosi b92. 

I pored toga što su EU, SAD i Turska označile PKK kao terorističku organizaciju, Peterson tvrdi da Radnička partija Kurdistana nije teroristička organizacija, te da je riječ o političkoj koristi koju dobijaju Turska i druge zainteresovane strane time što je drže na listi terorističkih grupa.

Turska i Mađarska su i dalje jedine članice NATO-a koje nisu odobrile članstvo Švedske u toj vojnoj alijansi, a jedan od razloga zvanične Ankare je, između ostalog, i činjenica da Švedska godinama pruža podršku Kurdima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana