Švedska: Tužioci podigli optužnicu protiv osumnjičenog za finansiranje PKK

Tanjug
Švedska: Tužioci podigli optužnicu protiv osumnjičenog za finansiranje PKK

STOKHOLM - Švedski tužioci podigli su danas optužnicu protiv čovjeka osumnjičenog za tešku iznudu, krivična djela u vezi sa oružjem i finansiranje terorističkih aktivnosti zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) koja je digla oružje protiv turske države 1984. godine

Tužioci su rekli da je to prvi put da je neko optužen u Švedskoj da je pokušao da obezbijedi finansiranje PKK koju su Turska, EU i SAD proglasile terorističkom organizacijom, prenio je Rojters.

-Istraga je potvrdila sumnje da je čovjek djelovao u ime Radničke partije Kurdistana - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Podizanje optužnice dolazi u trenutku dok Ankara blokira zahtjev Švedske za članstvo u NATO, deijlom zbog toga što Turska optužuje Švedsku da pruža utočište pristalicama militantnih grupa koje Ankara smatra teroristima.

Očekuje se da razgovori dvije zemlje o pristupanju Švedske NATO ponovo budu pokrenuti sljedeće sedmice.

Švedska, koja je podnijela zahtjev za ulazak u NATO u maju prošle godine, želi da njen zahtjev bude ratifikovan u parlamentima Turske i Mađarske prije samita Alijanse sredinom jula u Viljnusu. Finska, koja je podnela zahtev za članstvo u NATO zajedno sa Švedskom, pristupila je Alijansi u aprilu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana