Sukob u Ukrajini: Eksplozije u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine

GS/Agencije
Foto: Tass

MOSKVA/KIJEV- Rat u Ukrajini- dan 132. Ruske snage izvele su raketni napad na Dnjepropetrovsku oblast, kao i na Mikolajev, na jugu Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici. Sekretar Savjeta za bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev kaže da će ciljevi ruske specijalne operacije biti ostvareni uprkos činjenici da SAD i druge zapadne zemlje pružaju vojnu pomoć Ukrajini.

22:46 – Blinken ne planira da se sastane sa Lavrovom

Američki državni sekretar Entoni Blinken ne planira da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom na marginama sastanka ministara spoljnih poslova G20, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

“Ja, naravno, ne bih očekivao nikakve sastanke”, istakao je Prajs.

Istovremeno je dodao da Blinken planira da aktivno učestvuje u ministarskom sastanku G20 na indonezijskom ostrvu Bali, uprkos očekivanom prisustvu ruskih predstavnika.

22:31 - Ruska vojska je stvorila uslove da se otvore dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru

Ruska vojska je stvorila uslove da se otvore dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

“U Crnom moru (svakodnevno od 08.00 do 19.00 po moskovskom vremenu) – za isplovljavanje iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni, jugozapadno od teritorijalnih voda Ukrajine u dužini od 139 milje i širine 3 milje; u Azovskom moru (danonoćno) – za isplovljavanje iz luke Marijupolj u dužini od 115 milja i širini od 2 milje u pravcu Crnog mora”, rekao je Mizincev.

21:25 – Mizincev: Ukrajina raspoređuje rakete u fabrici amonijaka

Ukrajinske snage su rasporedile artiljeriju i višecjevne raketne sisteme na teritoriji Nikolajeva, u kompleksu kompanije specijalizovane za transport amonijaka, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu odbrane general-pukovnik Mihail Mizince.

“U Nikolajevu, u kompleksu kompanije Ukrimtransamiaka neprijatelj je rasporedio artiljeriju i višecjevne raketne sisteme”, rekao je Mizincev, prenosi TAS S.

Mizincev je podsjetio da su jedinice ukrajinske teritorijalne odbrane i teško naoružanje bili raspoređeni u Harkovu u krugu preduzeća Himprom, kao i u Odesi unutar kompleksa kompanije Odesa Port Refrigerator.

On je naglasio da ukrajinske trupe raspoređuju naoružanje i ljudstvo u postrojenju hemijske industrije što stvara uslove za katastrofu kojoj bi bile izložene hiljade civila.

21:25 – Erdogan će intenzivirati pregovore o izvozu žita

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da namjerava da “intenzivira” pregovore sa Rusijom i Ukrajinom u nadi da će biti postignut dogovor o planu UN za izvoz ukrajinskog žita na svjetska tržišta.

Erdogan je ovo rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem.

Turska radi sa UN, Ukrajinom i Rusijom na planu koji bi omogućio izvoz miliona tona ukrajinskih žitarica iz silosa preko bezbjednih koridora u Crnom moru.

“Intenziviraćemo razgovore u narednih sedam ili deset dana i pokušati da dobijemo rezultat”, rekao je turski predsjednik novinarima, prenio je AP.

21:00 – Rusija: Pooštreni propisi o korišćenju ličnih podataka

Ruski poslanici danas su usvojili zakon kojim se ograničava prenos ličnih podataka državljana Rusije u inostranstvo, a od onih koji planiraju to da učine, zahtjeva se da unaprijed obavijeste nadležne institucije Ruske Federacije zadužene za upravljanje domenom komunikacija.

Zakon koji je tek u drugom čitanju izglasan u Dumi, Donjem domu parlamenta, jedan je od nekoliko na kojima je vlada radila dok se Rusija suočavala sa posljedicama strogih i obimnih zapadnih sankcija uvedenih zbog vojne akcije u Ukrajini, prenosi Rojters.

“Aktuelno zakonodavstvo praktično ne reguliše prekogranični prenos ličnih podataka, što predstavlja značajnu prijetnju u sadašnjoj spoljnopolitičkoj situaciji”, navodi se u obrazloženju podnijetom uz predlog zakona.

20:09 – Eksplozije u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine

Mediji javljaju da je pet ruskih raketa pogodilo ciljeve, a da je jednu oborila PVO.

Za presretanje ruskih raketa u Kijevskoj oblasti je podignuta avijacija

19:39 – Kadirov Zelenskom: Moj savjet vam je da bježite

Šef Čečenije Ramzan Kadirov savjetovao je Vladimiru Zelenskom da bježi nakon njegove najave da će se Lisičansk uskoro vratiti pod kontrolu ukrajinskih trupa.

"Zelenski kaže da će zauzeti Lisičansk, a njegova vojska kaže suprotno. Moj savjet vam je da bježite! Vi ste dobri u tome", napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

18.45 - Rusija: Moguća blokada uvoza robe preko Baltika

Rusija bi mogla da zabrani kompletan izvoz i uvoz preko baltičkih država kao odgovor na tranzitnu blokadu regiona Kaljiningrad koju vrši Litvanija, izjavio je danas guverner Anton Alihanov.

"Opcija koju sam izrekao je krajnji i ekstremni odgovor - kompletna zabrana uvoza i izvoza bilo kakve robe preko Baltika", rekao je Alihanov.

On je dodao da bi Rusija mogla da zabrani kretanje robe prema Baltiku kroz teritoriju Ruske Federacije, uz izuzetak Kaljiningrada, rekao je guverner stanici "Rusija 24".

17.28 - Donjeck: Djevojčica poginula u ukrajinskom granatiranju

U današnjem ukrajinskom granatiranju kvarta Vorošilovsk u centru Donjecka poginula je 10-godišnja djevojčica, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kuzmin.

"Desetogodišnja djevojčica je poginula u ukrajinskom granatiranju Vorošilovskog kvarta u Donjecku", objavio je Kuzmin na svom Telegram kanalu, prenopsi TAS S.

Granatiranje grada se nastavlja, a u blizini tržnog centra Grin Plaza je izbio požar od artiljerijske paljbe.

16.30 - Džabarov: Rusija se neće povući iz OEBS-a

Rusija je jedan od osnivača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i neće se iz nje povući, poručio je danas prvi zamjenik Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Vladimir Džabarov.

"Ako neko sanja da nas vidi kako napuštamo Parlamentarnu skupštinu OEBS, on ili ona duboko griješe", naveo je Džabarov na konferenciji za novinare, a prenosi TASS.

On je naglasio da je, za razliku od OEBS-a, Savjet Evrope, iz kojeg je Rusija ranije ove godine istupila, "postojao već dugo prije našeg dolaska".

Godišnja sjednica Parlamentarne skupštine OEBS počela je 2. jula u britanskom gradu Birmingemu i završava se sutra.

15.53 - Ukrajina: Ruske snage napale pijacu u Slavjansku, stradala žena

Jedna žena je stradala, a najmanje još tri osobe su ranjene u napadu ruskih snaga na pijacu u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine, saopštila je danas policija.

Reporter Rojtersa sa lica mjesta rekao je da je video žuti dim kako se izdiže iznad prodavnice auto potrepština, a da je plamen zahvatio redove na pijaci u trenutku dok su vatrogasci pokušavali da ugase požar.

Kako navodi britanska agencija, nije jasno koja municija je korišćena u napadu na grad koji se nalazi u regionu Donjecka.

Policija je saopštila da nije jasno koliko je ljudi bilo na pijaci u vrijeme napada, ali da je pijaca bila na zatvaranju, sa nekim prodavnicama koje su još bile otvorene.

15.24 - Šojgu: Uspostavljeni humanitarni koridori u Azovskom i Crnom moru

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je ta zemlja uspostavila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru.

"Preduzima se niz mjera kako bi se obezbjedila bezbjednost plovidbe u vodama Crnog i Azovskog mora. Potpuno je eliminisana opasnost od mina u vodama luke Marijupolj", poručio je Šojgu na konferenciji za novinare, prenosi agencija RIA Novosti.

Prethodno je rekao da je Ukrajina već dobila više od 28.000 tona vojne pomoći od zapadnih zemalja.

14.55 -  Džonson:Vjerujem da ukrajinska vojska može da vrati otetu teritoriju

Britanski premijer Boris Džonson rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom tokom današnjeg telefonskog razgovora da vjeruje da bi ukrajinska vojska mogla da povrati teritoriju koju su osvojile ruske snage, saopštila je portparolka britanskog premijera.

Džonson je obavestio Zelenskog o najnovijoj britanskoj vojnoj opremi koja će stići narednih dana i nedjelja u Ukrajinu, prenio je Rojters.

Kako ističe portparolka premijera Britanije, među opremom je i 10 samohodnih artiljerijskih sistema i lutajuća municija.


14.38 - Postignut sporazum o izvozu žita iz regiona Zaporožje

 Vlasti koje je postavila Rusija u jugoistočnom ukrajinskom regionu Zaporožje, koji je djelimično pod ruskom kontrolom, saopštile su danas da je postignut sporazum o prodaji žita u inostranstvu, uglavnom na Bliskom istoku, javila je agencija Tass.

Jevgenij Balicki, šef ruske uprave regiona Zaporožje, naveo je da planirani poslovi uključuju prodaju žita Iraku, Iranu i Saudijskoj Arabiji, prenosi Rojters pozivajući se na rusku agenciju.

On je rekao da je postignut sporazum o isporuci 150.000 tona žita Iranu, dodajući da ruski poljoprivredni trgovci i državne kompanije kupuju žito od ratara iz tog regiona.

Britanska agencija navodi da nije mogla da provjeri tu izjavu, i dodaje da je Ukrajina optužila Rusiju, najvećeg svjetskog izvoznika pšenice, da krade žito sa teritorija koje je ruska vojska zauzela, dok Moskva te optužbe negira.

„Cijene trenutno nisu loše. Poljoprivrednik dobija oko 200 dolara po toni žita, što je odlično, jer je cijena njegove proizvodnje oko 120 dolara, čak i ako se uračuna trošak dugog perioda skladištenja, koje je bio iznuđen", rekao je Balicki za Tass.

Cijene ruske pšenice sa 12,5 posto sadržaja proteina za isporuk iz crnomorskih luka iznosile su 375 dolara po toni za franko brod (FOB) krajem prošle nedelje.

Region Zaporožja će, prema riječima Balickog, dobiti ove nedjelje 300 željezničkih vagona kako bi se, pored transporta kamionamima, ubrzale isporuke žita iz Rusije.

„Željeznica još ne radi u velikom obimu, do nedavno smo imali samo 11 vagona“, rekao je on, napominjući da je pojednostavljena procedura na kontrolnim punktovima za Krim. Takođe je naveo da je u regionu bilo oko 1,5 miliona tona žitarica u skladištima uoči nedavnog početka ovogodišnje žetve.


14.05 -  Šojgu:Uspostavljeni humanitarni koridori u Azovskom i Crnom moru

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je ta zemlja uspostavila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru.

"Preduzima se niz mjera kako bi se obezbijedila bezbjednost plovidbe u vodama Crnog i Azovskog mora. Potpuno je eliminisana opasnost od mina u vodama luke Marijupolj", poručio je Šojgu na konferenciji za novinare, prenosi agencija RIA Novosti.

Prethodno je rekao da je Ukrajina već dobila više od 28.000 tona vojne pomoći od zapadnih zemalja.

On je na sastanku Ministarstva odbrane rekao da dio stranog oružja koji Zapad isporučuje Ukrajini završava na Bliskom istoku, a dio i na crnom tržištu, prenio je Interfaks.




13.30 -  Pušilin: Proruske snage se kreću ka donjeckom regionu

Proruske snage iz samoproglašene Luganske (LNR) i Donjecke Narodne Republike (DNR) se kreću ka donjeckom regionu, nakon što su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Luganskom prošle nedjelje, rekao je za TASS lider DNR Denis Pušilin, prenosi Rojters.

Rusija je preuzela kontrolu nad pokrajnama Donjeck i Lugansk, koje zajedno čine region Donbas, što je glavni cilj ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Iako je Rusija preuzela posljednja ukrajinska uporišta u Lugansku prošle nedjelje, Ukrajina i dalje kontroliše oko 45 odsto susejdnog regiona Donjeck, dodaje Rojters.



11.45 - Počelo uklanjanje mina na teritoriji Lisičanska i Severodonjecka

Snage Luganske Narodne Republike počele su da uklanjaju mine na teritoriji Lisičanska i Severodonjecka, izjavio je potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko.


11.40- Izvještaj ruskog ministarstva odbrane: 

Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su tri komandna mJesta Oružanih snaga Ukrajine, dva skladišta municije i raketno-artiljerijskog naoružanja u u Nikolajevskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Portparol je dodao da su uništene i jedna radarska stanica protivvazdušnog raketnog sistema S-300 u Nikolajevskoj oblasti, kao i ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 63 okruga.

U Hersonskoj oblasti je u vazdušnom boju oboren ukrajinski lovac Su-25.

Harkovu je visokopreciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništeno do 150 ukrajinskih vojnika i 12 jedinica vojne tehnike 93. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Osim toga, tokom prethodnog dana uništena su dva komandna mJesta u DNR, četiri skladišta municije i raketno-artiljerijskog naoružanja u Harkovskoj oblasti, kao i ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 18 oblasti, uključujući i privremeni položaj stranih plaćenika u Nikolajevskoj oblasti.

U okviru protivbaterijske borbe u rejonu naselja Gorlovka Donjecke Narodne Republike pogođena su četiri ukrajinska artiljerijska voda višecevnih bacača raketa „Uragan“ i „Grad“, kao i jedan artiljerijski vod haubica „Gijacint B“ u Hersonskskoj oblasti.

Konašenkov je istakao da su ruski PVO sistemi oborili tri ukrajinske bespilotne letJelice u Hersonskskoj oblasti, Harkovskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici, tri taktičke rakete „Točka U“ u Hersonskoj oblasti i LNR, kao i osam raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa u Harkovskoj oblasti.

Od početka sukoba u Ukrajini ukupno je uništeno: 231 avion, 134 helikoptera, 1.451 bespilotna letJelica, 353 protivvazdušna raketna sistema, 3.910 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 716 višecJevnih borbenih vozila, 3.092 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 4.016 jedinica specijalnih vojnih vozila.


11.30 -  Šojgu: U posljednjih 10 dana ubijeno 170 plaćenika

Čak 170 plaćenika ubijeno je u ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i republikama Donbasa u proteklih deset dana, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
"Čak 170 plaćenika je ubijeno, a još 99 je odbilo da učestvuje u vojnim aktivnostima i napustilo je Ukrajinu u proteklih deset dana", precizirao je on tokom konferencijskog sastanka.

Šojgu kaže da je "uspješna ofanziva ruske vojske i snaga narodnih republika smanjila broj stranih plaćenika i boraca iz privatnih vojnih kompanija aktivnih u zemlji", prenio je TASS


10.15 -  Rusija: Ukrajinske trupe gađale naselje u Brjanskoj oblasti

 Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da su ukrajinske snage granatirale naselje Zernovo u Suzemskom okrugu sa 18 projektila, ali da nema nema prijavljenih žrtava.

"Ukrajinska strana je jutros granatirala naselje Zernovo u okrugu Suzemska. Zabeleženo je oko 18 projektila. Povrijeđenih nema. Hitne službe su angažovane na licu mjesta", napisao je guverner na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Naselje Zernovo se nalazi 117 kilometara južno od grada Brjanska na granici sa Ukrajinom.

U junu, Brjanska oblast je bila na udaru ukrajinske vojske tri puta, dok je područje Suzemka granatirano 20.juna i u tom napadu ranjena je jedna osoba i djelimično prekinute isporuke električne energije, navodi TASS.


9.15 - Japan proširio sankcije Rusiji

Japan je proširio individualne i izvozne sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Izvozne sankcije, kojima su obuhvaćena i Bjelorusija, uvedene su za 90 subjekata, a doneta je odluka o zamrzavanju imovine za 57 ruskih fizičkih lica i šest pravnih lica, saopštilo je japansko ministarstvo finansija.

Japanska vlada je zabranila i uvoz ruskog zlata, kao i pružanje usluga revizije, konsaltinga i posredničkih usluga Rusiji, saopštilo je japansko ministarstvo finansija.

Navedene zabrane stupaju na snagu od 5. septembra, a detalji o zabrani uvoza zlata biće naknadno objavljeni, precizirano je iz ministarstva.


8.07 - Ukrajina: Ruske snage izvele raketni napad na Nikolajev

Ruske snage izvele su danas raketni napad na Nikolajev, na jugu Ukrajine, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

Naveo je da su spasioci i ekipe hitne pomoći već na terenu, prenosi Unian.

Za sada nema infomracija o eventualnim žrtvama niti materijalnoj šteti.


8.00- Rusija: Iz Ukrajine granatirana Kurska oblast

Ukrajinska vojska granatirala je danas pogranična naselja u Kurskoj oblasti, u Gluškovskom rejonu, izjavio je gubernator Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da su na udaru ponovo bila sela Markovo i Tjotkino, prenosi Interfaks.

Kurska oblast graniči se sa Ukrajinom i više puta od početka sukoba Rusije i Ukrajine bila je izložena granatiranju.


7.07 – Ukrajina: Ruske snage napadaju u pravcu Bahmuta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage granatiraju ukrajinske položaje duž cijele linije fronta, a da u pravcu Bahmuta, u Donjeckoj oblasti, napadaju naselja Novoluganskoje i Spornoje.

U pravcu Harkova ruske snage koncentrišu napore na držanje zauzetih linija i sprečavanje napredovanja ukrajinskih trupa, prenosi Interfaks Ukrajina.

U pravcu Slavjanska i Kramatorska ruske snage su granatirale pojedina naselja, dodaje ukrajinski generalštab.

7.03 -  Patrušev: Ciljevi specijalne operacije biće ostvareni

Sekretar Savjeta za bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev rekao je da će ciljevi ruske specijalne operacije biti ostvareni uprkos činjenici da SAD i druge zapadne zemlje pružaju vojnu pomoć Ukrajini.

On je na sastanku o pitanjima nacionalne bezbjednosti u Habarovsku rekao da su ciljevi specijalne operacije da se obezbijedi zaštita ljudi od, kako je naveo, "genocida ukrajinskog neonacističkog režima" i demilitarizacija i "denacifikacija" teritorije Ukrajine, odnosno njen neutralan status, što je navedeno u ukrajinskom ustavu, prenosi RIA Novosti.

Patrušev je ponovio da je Rusija morala da pokrene specijalnu vojnu operaciju zbog toga što su širenje neonacizma u Ukrajini, biološke laboratorije uključene u vojno-biološki program SAD na njenoj teritoriji, kao i planovi koje su iznijele vlasti u Kijevu za stvaranje nuklearnog oružja i pridruživanje NATO-u stvarali značajne prijetnje za bezbjednost ne samo Rusije, već i cijelog svijeta.

6.57 -Rezničenko: Raketni napad na Dnjepropetrovsku oblast

Ruske snage izvele su jutros raketni napad na Dnjepropetrovsku oblast, na jugoistoku Ukrajine, saopštio je načelnik regionalne administracije Valentin Rezničenko.

On je na Telegramu napisao da je iznad Dnjepra oboreno šest projektila, a da su fragmenti jedne oborene rakete izazvali požar, prenosi Interfaks Ukrajina.

Požar je ugašen, nema povrijeđenih.

U gradu Pokrov uništeno je nekoliko kuća, ali niko nije povrijeđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana