Sukob u Ukrajini: Zelenski posjetio ukrajinske trupe u Zaporožju ISPRAVLjENO

GS
Foto: TASS

MOSKVA/KIJEV- Sto drugi dan rusko-ukrajinskog sukoba. Ruska vojska nastavlja da napreduje u Donbasu. Strateški važan industrijski grad Severodonjeck, u oblasti Luganska, sada je uglavnom pod ruskom kontrolom, ali ukrajinske snage i dalje pružaju snažan otpor.

20:45 -  Zelenski posjetio ukrajinske trupe u Zaporožju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je danas ukrajinske trupe na prvoj liniji fronta, u jugoistočnom regionu Zaporožje, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Prije nedjelju dana, Zelenski je imao slično putovanje, pošto je posjetio region Harkov, podsjeća Rojters.

"Želim da vam zahvalim za vaš veličanstven rad, za vašu službu državi. Vi štitite sve nas, našu državu", rekao je Zelenski vojnicima.


18:20 -  DNR: Donjeck na udaru ukrajinskih raketnih jedinica

Ukrajinska vojska je izvršila danas još jedan raketni napad na Donjeck višecevnim raketnim sistemima Grad, saopšteno je iz Združenog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

"U 18.10 lansirano je deset raketa iz višecjevnih raketnih sistema BM-21 Grad“, saopšteno je iz Centra na Telegram kanalu, prenosi agencija TASS.

Ukrajinske rakete su pogodile Petrovski okrug, jedno od najčešće raketiranih područja u Donjeckoj Narodnoj Republici, dodaje TASS.

17:17- Ukrajinska vojska granatirala dva naselja u DNR

Ukrajinska vojska granatirala je naselja Goljmovski i Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 10 projektila kalibra 122 milimetra, saopštlo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

***

15:04 - Zatvori u Hersonu se integrišu sa zakonima Rusije

Uprava kazneno-popravne službe u Hersonskoj oblasti biće u potpunosti integrisana po ruskim zakonima, cio tok dokumenata već je preveden na ruski, izjavio je za Sputnjik načelnik Službe za Hersonsku oblast Evgenije Sobolj.

“Sada se integrišemo prema ruskom zakonu. Ali za sada radimo po ukrajinskom zakonu. Od 1. juna smo u potpunosti prešli na ruski jezik. Zamijenili smo sve zastave. Potpuno se integrišemo u Rusku Federaciju”, objasnio je on.

Ukrajinske nisu snage zauzele kancelariju UN u Kramatorsku

Oružane snage Ukrajine nisu zauzele kancelariju Ujedinjenih nacija u gradu Kramatorsku, kako je saopštio  teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Zvaničnik Ujedinjenih nacija negirao je tvrdnje štaba teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike o tome da su ukrajinske snage navodno zauzele kancelariju ove organizacije u gradu Kramatorsk. 

NAPOMENA:

U analizi portala raskrinkavanje.ba članak je ocijenjen prenošenje lažnih vijesti. Kompletna vijest je izmijenjena i prilagođena činjenicama.

U vijesti je prenešeno saopštenje DNR da su ukrajinske snage zauzele kancelariju UN u Kramatorsku što ne odgovara istini. U novom tekstu demantovano je da je zauzeta kancelarija UN-a prema izjavi zvaničnika Ujedinjenih nacija i analizi koji ie uradila ukrajinska platforma za provjeru činjenica StopFake u analizi od 6. juna 2022. godine .

***

13:32 - Kadirov objavio snimak uništavanja američkih haubica
Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegramu snimak na kome se vidi uništavanje američkih haubica u Lisičansku.

“Nekoliko preciznih udara i pet haubica kalibra 155 milimetara, zajedno sa municijom sada su beskorisna gomila metala. Možete ih, nacisti, predati Amerikancima kao otpad”, napisao je Kadirov.

12:40 – Konašenkov: Oboreni ukrajinski Mig-29 i An-26

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska avijacija oborila ukrajinski lovac MiG-29, a jedinice PVO transportni An-26 sa naoružanjem i opremom.

“U toku vazdušne borbe u rejonu Slavjanska, u Donjeckoj Narodnoj Republici, oboren je avion 'Mig-29' ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Ruski PVO sistemi oborili su u rejonu Odese vojno-transportni avion 'An-26' ukrajinskih vazduhoplovnih snaga koji je prevozio oružje i vojnu opremu”, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

12:02 –Ukrajina: Raketni napad na Kijev, najmanje jedna osoba u bolnici

Najmanje jedna osoba hospitalizovana je od posljedica jutrošnjeg raketnog napada na Kijev, koji su izvele ruske snage iz aviona Tu-95 iznad Kaspijskog mora, saopštili su danas Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine i gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kličko je naveo da za sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, prenosi agencija Rojters.

Navodi se da je ispaljeno više projektila i da su ukrajinske protivvazdušne raketne snage uništile jednu krstareću raketu, prenosi Interfaks Ukrajina.

11:01 – Čečenski lider Kadirov poziva Zelenskog na predaju

Čečenski lider Ramzan Kadirov pozvao je danas predsjednika Ukrajine Vladimiru Zelenskog da se preda.

Na društvenoj mreži Telegram, Kadirov je naveo da poslednji put upozorava ukrajinskog lidera, i da će, kako se izrazio, biti gotov ako sa podignutim rukama ne izađe i ne kaže da se predaje.

Kadirov je istovremeno objavio da će ukrajinski vojnici uskoro doživjeti iznenađenje i vidjeće pravu specijalnu operaciju.

10:42 – Meljnik: Odbijanje Njemačke da isporuči Ukrajini tenkove i borbena vozila  „sramota koja će ući u istoriju"

Ambasador Ukrajine u Berlinu Andrej Meljnik izjavio je da je odbijanje Njemačke da isporuči Ukrajini tenkove i borbena vozila pješadije „sramota koja će ući u istoriju”.

“Vlada Nemačke cinično odbija da nam isporuči čak i stare tenkove 'leopard-1' i borbena vozila pješadije 'marder'“, napisao je Meljnik na Tviteru.

10:03 – Putin upozorava Zapad u slučaju da SAD isporuče Ukrajini rakete

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da će Rusija gađati nove ciljeve ako SAD počnu da snabdjevaju Ukrajinu raketama dužeg dometa, prenose ruski mediji.

Ako takve rakete budu isporučene, “mi ćemo gađati one ciljeve koje još do sada nismo”, naveo je Putin u intervjuu za državnu tv Rosija-1.

09:40 - Britansko ministarstvo: Snage UKR uzvratile u Severodonjecku

Ukrajinske snage odbile su napad i uzvratile u gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane u najnovijem izveštaju.

Ovaj potez će vjerovatno "otupiti" operativni zamah koji su ruske snage prethodno dobile koncentrišući snage i oružje, navelo je britansko ministarstvo, prenosi Rojters.

Kako se navodi, ruska taktika je da izbjegavaju da koriste pješadiju koja pripada regularnim snagama ruske vojske za urbane operacije, što je već viđeno u Siriji, a vjerovatno sa željom da se ograniče gubici regularne armije

09:15 - U borbama sa jedinicama snaga LNR poginulo 36 pripadnika ukrajinskih snaga 

U borbama jedinica snaga LNR sa ukrajinskim trupama tokom proteklog dana ukrajinska strana je pretrpila gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici.

Poginulo je 36 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno šest oklopnih transportera, šest vozila, dok je osam pripadnika ukrajinskih snaga položilo oružje.

Kako se navodi u saopštenju Narodne milicije LNR, „protivnik gađa civilne objekte naselja u blizini fronta”.

U protekla 24 časa oružane formacije Ukrajine ispalile su 30 mina iz minobacača kalibra 120 mm na selo Kremena, dodaje se u saopštenju.

U cilju suzbijanja vatrenih dejstava neprijatelja na civilno stanovništvo Republike, dežurne snage jedinica Narodne milicije otkrile su i uništile položaje ukrajinskih formacija sa kojih je pucano.

08:46 - Ukrajinske trupe granatirale DNR 62 puta

Tokom proteklog dana ukrajinske trupe granatirale su Donjecku Narodnu Republiku 62 puta, ispalivši 641 komad municije, poginulo je pet osoba, a 24 je ranjeno, među kojima je i dete, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Oštećeno je 46 stambenih objekata u Petrovskom, Kujbiševskom, Vorošilovskom okrugu Donjecka, Gorlovka (Kalinjinski i Centralni gradski okrug), kao i 14 objekata civilne infrastrukture.

08:05 - Hajdaj:Ruske snage nastavljaju opšti napad na Severodonjeck

Ruske snage nastavljaju opšti napad na Severodonjeck i kontrolišu istočni dio grada, saopštio je danas guverner regiona Lugansk, Sergej Hajdaj.

On je naveo i da su u najnovijim napadima oštećeni dijelovi hemijske fabrike Azot, prenijela je agencija Rojters.

07:35 - Ukrajinske trupe granatirale Kijevsku oblast Donjecka

Ukrajinske trupe su u 3.30 granatirale Kijevsku oblast Donjecka, ispalivši šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Predstavništvo je navelo da su ukrajinske snage u 5.55 časova granatirale selo Mihajlovku, ispalivši devet granata kalibra 122 mm.

Takođe je u 5.40 granatirano selo Pantelejmonovka, na koje je ispaljeno sedam granata kalibra 122 mm.

07:31 - U Marijupolju pronađene čaure za američke snajpere

U zgradi Službe bezbjednosti Ukrajine u Marijupolju pronađene su potrošene čaure američkih snajperskih patrona.

Otkrivena municija je kalibra 308 („Vinčester”) i kalibra 338 („Lapua magnum”). U njihovoj neposrednoj blizini nalazile su se kutije sa patronama sličnog kalibra – 308 „Vinčester” opremljene ekspanzivnim mecima. 

Prilikom udara u tijelo, oni se šire i nanose dodatnu štetu. Ova municija se pojavila krajem 19. vijeka i poznata je kao „dumdum” meci.

07:25 - Kličko: Nekoliko eksplozija rano jutros u Kijevu

Nekoliko eksplozija dogodilo se rano jutros u glavnom gradu Ukrajine, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

“Nekoliko eksplozija u Darnjickom i Dnjeprovskom okrugu glavnog grada. Službe već rade na licu mjesta. Detaljnije informacije - kasnije”, napisao je Kličko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

Neimenovani očevidac je izjavio Rojtersu da je video dim u gradu poslije eksplozija.

07:14 - Škole i vrtići Vorošilovskog okruga oštećeni tokom granatiranja

Srednja stručna škola, gimnazija, vrtić i dve osnovne škole oštećeni su tokom granatiranja Vorošilovskog okruga u Donjecku, saopštio je gradonačelnik tog grada Aleksej Kulemzin.

„Obim štete još nije utvrđen zbog opasnosti od granatiranja”, rekao je on.

07:00 - Reznikov: Optimistična procena-kraj rata do kraja godine

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da je teško predvideti kada će se rat u njegovoj zemlji završiti, ali da je njegova “optimistična procjena”, da bi to moglo da se desi do kraja godine.

Reznikov je rekao da je ukrajinskim snagama i dalje potrebno teško naoružanje, pre svega višestruki raketni sistemi, kao i druga artiljerijska oruđa, tenkovi, rakete i protivvazdušna odbrana, prenosi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana