Sudanski general: Premijer je u kućnom pritvoru, ne zatvoru

GS
Foto: Skrinšot

KARTUM - Najviši sudanski general Abdel Fatah-Burhan je izjavio danas da je svrgnuti premijer Abdala Hamdok pritvoren u vlastitoj kući, a ne u zatvoru radi sopstvene bezbjednosti.

Agencija AP podsjeća da je vojska juče pučem preuzela vlast u Sudanu.

Burhan je rekao i da je Hamdok dobrog zdravlja.

Al-Burhan je stao u odbranu vojnog preuzimanja vlasti, navodeći da je zbacio vladu premijera Abdale Hamdoka kako bi izbjegao građanski rat.

Na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je juče najavio preuzimanje vlasti, Burhan je optužio političare za huškanje na oružane snage.

Kancelarija sudanskog premijera pozvala je danas na oslabađanje premijera Abdale Hamdoka i drugih koji su zajedno sa njim u pritvoru, navodeći da Hamdok ostaje "izvršna vlast koju priznaju sudanski narod i svijet".

U saopštenju kancelarije, objavljenom na Fejsbuku, navodi se da nema druge alternative osim protesta, štrajkova i građanske neposlušnosti.

Vojnici su u ponedjeljak uhapsili premijera i druge članove njegovog kabineta, nekoliko sati prije nego što se Burhan pojavio na TV-u da objavi raspuštanje Suverenog savjeta, tijela uspostavljenog da dijeli vlast između vojske i civila.

Vojno preuzimanje vlasti zaustavilo je tranziciju Sudana ka demokratiji, dvije godine nakon što je narodni ustanak srušio dugogodišnjeg autokratu Omara al-Bašira.

Zvaničnik sudanskog ministarstva zdravlja je rekao da je sedam osoba ubijeno u jučerašnjim sukobima između demonstranata i snaga bezbjednosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana