„Stroga kazna“: Kina započela vojne vježbe oko Tajvana

GS
„Stroga kazna“: Kina započela vojne vježbe oko Tajvana

PEKING - Kina je započela dvodnevne vojne vježbe oko Tajvana kao "strogu kaznu" za "separatistička djela" uprave ostrva koje Peking smatra kineskom teritorijom.

Bi-bi-si navodi da su vježbe počele tri dana nakon inauguracije tajvanskog predsjednika Vilijama Laja, kojeg su kineske vlasti označile kao "problematičnu osobu".

Ministarstvo odbrane u Tajpeju je najnovije vježbe ocijenila kao "iracionalnu provokaciju".

Britanski medijski servis podsjeća da je Kina već u više navrata u proteklih godinu vježbala opkoljavanje Tajvana borbenim avionima i bojnim brodovima.

Međutim, ovi manevri se po mnogo čemu razlikuju od ranijih.

Bi-bi-si naglašava da Kina po prvi put simulira opšti napad na ostrvu, umjesto samo vježbanja uvođenja ekonomske blokade kao 2022.

Takođe, po prvi put su kao mete vježbi označena mala tajvanska ostrva koja su blizu obala kontinentalne Kine.

Na mapi koju je objavila Kineska narodnooslobodilačka vojska crvenom bojom su označena ostrvca Dongjin, Macu, Vućiju i Kinmen.

Pored toga, vojni analitičari primjećuju da Kina po prvi put nije unaprijed najavila izvođenje vježbi, već je potvrdila da se one održavaju tek kada su manevri počeli.

Podsjeća se da su kineske vojne vježbe oko Tajvana iz 2022. bile unaprijed najavljene iz Pekinga.

Vojni analitičari takođe ukazuju i na to da su kineske vlasti najnovije vježbe označile kao 2024 A, što ukazuje da bi ovi manevri mogli da budu samo prvi u nizu tokom ove godine, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana