Šta su obaviještajne službe znale o sajber napadu?

Tanjug
Šta su obaviještajne službe znale o sajber napadu?

Njemačke socijaldemokrate zahtijevaju od ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera da brzo sazna šta su njemačke obaviještajne službe znale o velikom sajber napadu

U sajber napadu su objavljeni podaci visokih zvaničnika zemlje.

"Vlade bi trebalo da brzo rasvijetle koje (obaviještajne) agencije su nešto znale, kada i na koji način su se ponijele prema tome. Ovo bi trebalo da bude prioritet Horstu Zehoferu. Radi se o zaštiti naše demokratije", rekao je generalni sekretar SPD Lars Klingbejl stranke koja je koalicioni partner kancelarke Angele Merkel, prenosi Rojters.

Zehofer je izjavio za "Zidojče cajtung" da je on saznao za napad u petak, kada se on dogodio, ali da će podijeliti sva saznanja sa javnošću kada ih bude imao, što očekuje da će biti najkasnije sredinom ove nedjelje.

Pod lupom, na vanrednom sastanku parlamentarnog komiteta, naći će se lider Zelenih u parlamentu Anton Hofrajter, izjavio je predsjednik agencije za odbranu protiv sajber napada Arne Šonenbom.

Iz agencije je u subotu saopšteno da nisu mogli da povežu pojedinačne slučajeve iz prošle godine sa napadom koji se dogodio.

Stotine njemačkih političara, uključujući kancelarku Angelu Merkel u centru su hakerskog napada i njihovi lični podaci ukradeni su i objavljeni na internetu.

Kontakti, privatni razgovori i finansijski izvještaji objavljeni su na Tviteru i pripadaju političarima svih političkih stranaka osim krajnje desničarskog AFD-a, a procurili su i podaci slavnih novinara.

Za sada nije jasno ko stoji iza napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana