Šta piše u nacrtu zajedničkog saopštenja samita o Ukrajini

Tanjug
Šta piše u nacrtu zajedničkog saopštenja samita o Ukrajini

BIRGENŠTOK- Lideri zemalja i organizacija koje učestvuju na samitu o Ukrajini u švajcarskom Birgenštoku saopštili su nacrt zajedničkog saopštenja u kojem se navodi da je svaka prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu rata protiv Ukrajine neprihvatljiva.

Dodaje se da ukrajinske nuklearke i oprema, uključujući NE Zaporožje, moraju da rade bezbjedno pod kontrolom Ukrajine, dok je, kako kažu, "ključno da se obezbijedi slobodna, potpuna i komercijalna plovidba i pristup lukama u Crnom i Azovskom moru", prenio je Rojters.

-Napadi na brodove u lukama, kao i na civilne luke i infrastrukturu su neprihvatljivi. Svi ratni zarobljenici moraju da budu oslobođeni, a sva raseljena ukrajinska djeca i civili koji su nezakonito pritvoreni, moraju biti vraćeni u Ukrajinu- istakli su učesnici mirovnog samita.

-Potvrđujemo našu posvećenost tome da se suzdržimo od prijetnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države... uključujući Ukrajinu - istakli su u nacrtu.

U Švajcarskoj je juče počeo Samit o miru za Ukrajinu, na kojem učestvuju predstavnici zemalja članica EU, G7, neke od zemalja članica G20 i BRIKS-a, kao i visoke zvanice tri međunarodne organizacije (UN, OEBS i Savet Evrope). Rusija nije pozvana na ovaj događaj.

Cilj dvodnevnog samita, na kojem učestvuju predstavnici više od 100 država, je pronalazak platforme za budući dijalog na visokom nivou o načinima postizanja pravičnog i trajnog mira u Ukrajini, u skladu s međunarodnim zakonom i Poveljom Ujedinjenih nacija.

 

Švajcarska predsjednica Viole Amherd izjavila je da od samita očekuje prve konkretne korake ka miru.

Ona je juče, pred početak samita, precizirala da će samo tri tačke mirovnog plana biti na programu samita: nuklearna bezbjednost, bezbjednost hrane i humanitarna pitanja - ratni zarobljenici i povratak ukrajinske djece iz Rusije, prenijela je švajcarska RTS.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na samitu da će Ukrajina  predstaviti Rusiji konkretne mjere za postizanje mirovnog rješenja na drugom mirovnom samitu.

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u petak iznio uslove za pregovore, nije pozvao na mirovne pregovore, već, kako je navela, na predaju Ukrajine.

Haris je rekla da će SAD nastaviti da „rade na postizanju pravednog i trajnog mira, zasnovanom na principima Povelje Ujedinjenih nacija i volji naroda Ukrajine“.

Predsjednik Francuske Emanuel Macron naveo je da je rat u Ukrajini globalni problem.

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da Putina ne zanima mir i da je pokrenuo diplomatsku kampanju protiv samita u Švajcarskoj.

Rusija nije pozvana na samit, ali je švajcarska vlada kao domaćin samita navela da će skup imati za cilj da "zajednički definiše mapu puta" kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, prenio je ranije Rojters.

Rusija je odbacila samit kao gubljenje vremena, a na samitu ne učestvuje ni Kina, koja je istakla da mirovni pregovori nemaju smisla ako u njima ne učestvuju i Rusija i Ukrajina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana